След продажба на автомобил КАТ ще прекратява служебно регистрацията на досегашния собственик

След продажба на автомобил КАТ ще прекратява служебно регистрацията на досегашния собственик

След продажба на автомобил КАТ ще прекратява служебно регистрацията на досегашния собственик

Собственик, прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г. ще може да подаде копие на документа за продажба в "Пътната полиция" до края на 2023 г. Така регистрацията на негово име ще бъде прекратена по служебен път. Това одобриха депутатите, гласувайки на първо четене промените в Закона за движение по пътищата. 

Промените се налагат заради купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, като в момента няма законов ред, по който продавачът да защити правата си. 

Благодарение на поправката в закона, след подаване на документа регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно, а в автоматизираната информационна система от отдел "Пътна полиция" се вписват данни за купувача, номер и дата на документа за прехвърляне на собствеността.

От своя страна "Пътна полиция" издава удостоверение, което съдържа информация за датата на прехвърлянето и датата на служебното прекратяване на регистрацията. Разпоредбите ще се прилагат и когато собствеността на автомобила е прехвърлена на лице, което не е български гражданин, или договорът е сключен извън територията на България. 

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и е изготвен в изпълнение на ангажиментите на Република България като държава-членка на Европейския съюз (ЕС). Текстовете предвиждат създаване на електронна платформа за публикуване на информация от постъпили сигнали на участници в движението. С измененията ще се разшири приложното поле на процедурите за безопасност на пътната инфраструктура.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ