Кирил Петков предлага да се въведе сертификат „Общини без корупция“

Кирил Петков предлага да се въведе сертификат „Общини без корупция“

Кирил Петков предлага да се въведе сертификат „Общини без корупция“

Служебният министър на икономиката Кирил Петков работи по процедура, по която да се издават сертификати „Общини без корупция“. По този начин той иска да стимулира общините да се откажат от порочни практики, с цел да привличат инвеститори. Процедурата се разработва съвместно с международната организация „Прозрачност без граници“, разказа той пред парламентарната комисия по икономика днес.

"Брандът "Корупция" и инвестиции в България за съжаление вече са много свързани. В министерството на икономиката идват от сутрин до вечер различни външни инвеститори и обикновенно до 5 минути стигаме до темата "Риск от корупция" и те се страхуват.", каза пред депутатите Петков. 

С общините предстои да бъде разработен механизъм, с който ще се сертифицира всяка една община с нулева корупция. За да бъде сертифицирана, освен че общината че ще трябва да направи най-добрите практики, за да се следи нивото на корупция, ще има и независим контакт от "Трансперънс интернешънъл", така че всеки инвеститор, които има дори най-малкия проблем да има към кого да се обърне. Самата обшина, областният управител и кметовете на общините лични трябва да се ангажират, че те ще бъдат част от тази комисия, посочи Петков.  "От община Видин ме помолиха те да са първата сертифицирана община, от Бургас казаха ние трябва да сме задължително от пилотните проекти, в Русе казаха същото", допълни служебният министър на икономиката. 

Той представи пред депутатите от парламентарната комисия по икономика серия от мерки за подкрепа на бизнеса при нова вълна от COVID и поиска от депутатите подкрепа за 430 млн. лв. в актуализацията на бюджета за мерки в подкрепа на бизнеса.

Освен 60 на 40 с нов дизайн се обсъжда подкрепа върху процент от оборотите на най-пострадалия бизнес – ресторантьорския. Това ще става при условие – то е, че по банков път минават 100% от заплатите на персонала и 10% от плащанията на клиентите.

Освен това той предлага и бонусна програма за пенсионерите от 50 лева, както и ваучери за лекарства, ако се ваксинират, защото са основните ползватели на болнично лечение заради COVID.

След заседанието Петков заяви пред журналисти, че няма да коментира бъдещ политически проект, докато все още е служебен министър.

“Няма да говоря за политически проекти, докато не изтече мандатът ми като министър. Искам да се фокусирам върху работата си. Имаме още две седмици.

Видяхме, че за 3 месеца можем да направим доста голяма промяна, не само аз, целите ни екипи. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази посока, България може да стане различна. Как и по какъв начин ще го говорим, когато ни свърши мандатът“, коментира още Кирил Петков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ