Китай е готова за рестарт на отношенията със САЩ

Китай е готова за рестарт на отношенията със САЩ

Китай е готова за рестарт на отношенията със САЩ

Китай е отворена да рестартира взаимоотношенията си със САЩ след плавната ескалация на напрежението между двете държави през последната година.

По думите на китайския външен министър Уан И страните са „в критичен исторически момент“. В свое обръщение за Съвета за американско-китайски бизнес той отбеляза, че политиката на САЩ по отношение на азиатската държава трябва да се върнат към „обективност и рационалност“, пише CNN.

„Трябва да се стремим да рестартираме диалога, да се върнем на правия път и да възстановим взаимното доверие в следващата фаза на китайско-американските отношения“, призова Уан. Той обвини нарастващото разделение между САЩ и Китай като „остарял манталитет на Студената война и идеологически предразсъдъци“.

Според външния министър ключът е във взаимното уважение на историята и културното наследство, основните интереси, избори и притеснения.

Неговата реч идва на фона на наказателните мерки, които администрацията на Доналд Тръмп продължава да налага срещу китайското правителство. Един от последните ходове в тази посока е от понеделник и е свързан с новите санкции срещу 14 служители на висшия законодателен орган на Китай – Постоянния комитет на Националния народен конгрес, заради закон за националната сигурност, наложен в Хонконг.

„Действията ни днес подчертават, че САЩ ще продължат да работят с нашите съюзници и партньори, за да държат Пекин отговорен за подкопаването на обещаната автономия на Хонконг“, се казва в изявлението на Държавния департамент на Щатите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ