Без много шум Китай прокарва своя път в разделената ООН

Без много шум  Китай прокарва своя път в разделената ООН

Без много шум Китай прокарва своя път в разделената ООН

Критикуван от миналата седмица заради предполагаемата си намеса в политическия живот на САЩ, Китай без много шум прокарва своя път в ООН и малко по малко се превръща в една от най-влиятелните страни членки на организацията.

В Съвета за сигурност, чийто постоянен член е Китай, страната говори спокойно и често напомня за основните положения в Устава на ООН: суверенитет на държавите и принцип за ненамеса във вътрешните им дела.

Привидно умерените изказвания обаче са подвеждащи: в миротворческите мисии и в борбата за постове в генералния секретариат Пекин е все по-деен.

Днес повече от 2500 китайски военни служат като "сини каски" в Ливан, Мали, Демократична република Конго и Южен Судан. Освен това, според пожелал анонимност дипломат, Китай "прави все по-големи" дарения на ООН, докато правителството на американския президент Доналд Тръмп намалява парите, които предоставя безвъзмездно на организацията.

"Финансирането на доклади и мисии позволява купуването на влияние" и заемането на постове от кандидати (на Китай), добавя дипломатът. Заемащите различни длъжности китайци "са източник на информация и средство за влияние".

"Китай превзема властта в ООН", твърди друг дипломат, също пожелал анонимност.

През 2017 и 2018 г. Китай, който заложи в икономически план на Африка, се превърна в ключова страна по два основни международни въпроса - Северна Корея и Мианма.

В първия случай Китай отстъпи пред яростните американски нападки и въведе безпрецедентни санкции срещу Пхенян, но вероятно с надеждата, че едно споразумение със Северна Корея би довело до изтегляне на американските войски от Южна Корея, която за Пекин е стратегически "заден двор" в региона.

Във втория случай Китай, който смята, че кризата с рохингите е двустранен въпрос между Мианма и Бангладеш, успя да възпрепятства каквито и да било твърди действия от страна на Съвета за сигурност.

Могъщество и ерозия

"Засилването на мощта на Китай в ООН става паралелно с бавната ерозия на автоматичната взаимна подкрепа" с Русия, която наблюдавахме до момента, отбелязват в европейските столици. Когато Москва използва своето право на вето, Китай понякога гласува въздържал се.

На по-ниските ешелони в ООН, като например при обсъждането на текстовете между експерти от 15-те страни членки на Съвета за сигурност, Китай "взима отношение по всички въпроси", разказва пожелал анонимност дипломат.

Пример за активността на Китай са сегашните му опити да се превърне в главния редактор ("перото" в жаргона на ООН) на текстовете за Афганистан и да замени Холандия, която ще отстъпи на 1 януари непостоянното си място в Съвета за сигурност на Германия, твърдят няколко дипломати.

По стара традиция по-голямата част от резолюциите на ООН остават запазена територия за "перата" на САЩ, Великобритания и Франция. Китай (както и Русия) рядко редактира текстове. Преди доста време той бе "перо" по въпросите на Сомалия.

Докъде ще стигне Пекин? Доста далеч, смятат някои. "За Китай многополюсният свят е една метростанция. Следващата станция се нарича Г2 - Китай и САЩ, а един ден ще искат да стигнат и до Г1", прогнозира дипломат.

"Те мислят в дългосрочен план и нямат намерение да нанасят удари", смекчава тона друг дипломатически източник.

Китай живо опроверга многократните обвинения, че иска загуба за Доналд Тръмп на предстоящите избори в САЩ. На годишната сесия на Общото събрание на ООН Пекин отхвърли опасенията, че цели да заеме мястото на Съединените щати на световната сцена.

Тези страхове са "неоснователни" и Китай няма за цел да постигне "позиция на хегемон или пък да оспорва лидерството на САЩ", увери китайският външен министър Ван И.

Филип Ратер от Франс прес / БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ