КНСБ прави работнически парламент

КНСБ прави работнически парламент

КНСБ прави работнически парламент

КНСБ ще инициира създаването на Работнически парламент. Това предвижда програмата на организацията до 2022 г., представена от президента Пламен Димитров и утвърдена на 8-ия конгрес на конфедерацията, съобщи пресцентърът на синдиката.

„Целта е да се създаде платформа, в която работниците, дори и тези, които не членуват в синдикати, да могат да изказват искания, мнения или препоръки към останалите социални партньори - работодатели, правителство и международни организации”, е обяснил Пламен Димитров.

Тепърва ще се търси конкретната форма на организация на този форум. Все още не е ясна и честотата, с която „парламентът” ще се събира. Възможно е това да става на половин или на една година. Регионалните структури на КНСБ ще установят контакти с всички подобни организации на тяхната територия - други синдикални организации, работнически комитети, НПО, за да сондират идеята на новото ръководство на конфедерацията.

Програмата на КНСБ залага и на нова философия в икономиката, за да се постигне ръст от поне 4-5 на сто годишно. Основни точки в нея са оптимизацията на данъчната система - необлагаем минимум и прогресия, недопускане закриването на работни места по екологични директиви, приватизация и концесии със социални клаузи.

В областта на образованието програмата предвижда обвързване на тази сфера с квалификацията и перспективите за развитие на икономиката и бизнеса, както и създаване на национален и/или секторни фондове за обучение и квалификация.

За доходите програмата на конфедерацията предвижда достигане на 60 на сто от средното ниво на ЕС през колективното договаряне и промени в разпределението. Минималната работна заплата трябва да бъде до 50 на сто от средната за страната по общоприет механизъм за договаряне.

Важно решение на конгреса е въвеждане на "заплата за издръжка" (living wage) като надграждащ МРЗ ориентир, както и защита на "новата заетост" - в дигиталните платформи или споделената икономика, чрез минимално заплащане на труда.

За безработните също се предвижда обезщетенията да се повишат до 60-65 на сто от дневната минимална работна заплата за страната. Обезщетението за гледане на дете до 2 години да бъде процент от това за бременност и раждане, а не еднаква сума, предлага още конфедерацията, като ще търси преговори това да се случи възможно най-бързо.

Конгресът прие още и две декларации - за доходите, в която се предвижда минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната - 1700 лв., през 2022 г., както и за развитието на организацията в петгодишния мандат на ръководството.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ