Лавина от оставки в деня след вота (Обзор)

Лавина от оставки в деня след вота (Обзор)

Лавина от оставки в деня след вота (Обзор)

Лавина от оставки беляза деня след вчерашните избори 2 в 1. Ръководството на ВМРО, лидерите на "Да, България"и ДСБ, шефът на предизборния щаб на БСП Кристиан Вигенин обявиха, че се оттеглят заради разочароващите резултати от вота. Равносметката от третите поред парламентарни избори в страната ни "погъделичкаха" самочувствието на новосъздадената партия "Продължаваме промяната" и удариха егото на някои от политиците у нас. 

ПП, чиято поява на политическия хоризонт беше обявена едва на 19 септември и зад която застанаха министрите на финансите и на икономиката в служебния кабинет - Асен Василев и Кирил Петков, стана победител в парламентарния вот в неделя. При обработени 93.28% от протоколите в страната партията спечели 25.46% от гласовете на избирателите и детронира ГЕРБ-СДС, които спечелиха изборите през април с 26.18%, както и "Има такъв народ" на Слави Трифонов, които бяха първа политическа сила на изборите през юли с 24.08%.  Нещо повече, "Продължаваме промяната" успя да мобилизира вота в чужбина и спечели 22.15% от гласовете на сънародниците ни при обработени 97.34% от протоколите извън страната, получавайки второто място в изборния резултат след ДПС, която взе 38.75% от вота навън. 

Демографските профили на вота, направени от "Галъп интернешънъл", показват, че ПП "краде" от вота основно на три политически партии - БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Данните показват, че една пета от електората на "Продължаваме промяната" е дошъл от ДБ, една трета е дошла от гласоподаватели на "Има такъв народ", а около една десета от вота е дошъл от избирателите на БСП. Погледнато от гледната точка на БСП, това означава, че приблизително 15 на сто от излезлите сега хора, гласували на 11 юли за БСП, са предпочели ПП, вместо да гласуват отново за БСП, констатират от социологическата агенция. 

Разочарованието от изборните резултати доведе до редица оставки днес. Кристиан Вигенин първи обяви, че се оттегля като председател на Националния предизборен щаб на БСП. "Не постигнахме целите си", написа той във Facebook профила си и добави, че ще сподели неговият анализ относно изминалите парламентарни и президентски избори първо на партийните форуми, които предстоят. Според данните на ЦИК при обработени 93.28% протоколи в страната БСП заема четвъртото място с 10.28% от вота, при положение че преди изборите някои от социологическите извадки показваха, че партията ще се бори за второто място с "Продължаваме промяната". Социалистите получават едва 2.32% от гласовете от чужбина, показват данните на ЦИК при обработени 97.34% от протоколите. 

Междувременно, говорителят на служебния кабинет Антон Кутев и дългогодишен ръководен кадър в БСП излезе с призив към социалистическата партия да поиска оставката на лидера си Корнелия Нинова заради изборните резултати. "Оставката е личен акт и Корнелия Нинова вероятно няма да си я подаде. За такова действие е нужна морална структура на личността, от която председателката видимо е лишена. Решенията на Нинова вече нямат никакво значение", коментира той с пост във Фейсбук.

Кутев смята, че оттеглянето на Нинова е първото и задължително условие за оцеляването на партията. С такъв призив излезе и евродепутатът Елена Йончева. "Поражението е тежко и избирателите ни го казаха три пъти... Няма лидер на европейска партия, който при подобен унищожителен резултат да не си подаде оставката", отбелязва Йончева. 

Самата Нинова заяви още снощи на първия партиен брифинг след изборния ден, че въпросът за оставки в БСП не е на дневен ред. "Не сме обсъждали въпроса за оставки. Личен акт е, но е и акт на отговорност. Смятате ли, че в този момент, в който трябва да се прави правителство, да се прави бюджет, можем да си позволим да хвърлим партията в този въпрос", каза тя и добави: "Ниската избирателна активност и то на президентски и парламентарни избори заедно е много силна камбана за проблем към всички ни - за апатия, за недоверие у българските граждани към институциите. Това е голям въпрос за държавността и голяма задача пред всички нас да видим как да го решим в бъдеще". 

Пълен разпад

претърпя "Демократична България", след като в рамките на днешния ден оставки подадоха председателят на ДСБ Атанас Атанасов, както и лидерът на "Да, България" Христо Иванов и цялото ръководство на партията му.

Първо оставка обяви лидерът на "Да, България" и съпредседател на ДБ Христо Иванов заради сериозната загуба на "Демократична България" на изборите в неделя. По думите му, резултатите от изборите са прекалено слаби, след като се отчита сериозно отстъпление спрямо вота на 11 юли, когато коалицията ("ДА България", "ДСБ", "Зелено движение") спечели 12.64%, така и на 4 април, когато беше пета политическа сила с 9.45% от вота. За сравнение, сега, при обработени 93.28% от протоколите в страната получава едва 6.16% или два пъти по-малко, отколкото през април. 

"Аз нося отговорност за този резултат, този резултат е много лош", призна Иванов във видеопост във Фейсбук и определи резултатът като много сериозен знак от техните поддръжници, от членовете на демократичната общност за оттегляне на доверието към тях. 

Заедно с Христо Иванов и ръководството на "Да, България" също се оттегля. Иванов обаче ще остане ръководител на партията в оставка, докато не се избере ново ръководство, а това трябва да стане на национална конференция на партията. 

"Резултатът ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност", написа два часа по-късно във Facebook председателят на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов. 

"В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност - посочва Атанасов. Заедно с другите лидери на "Демократична България" сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито", пише още лидерът на ДСБ. Той добави, че ще свика Национално събрание на формацията за избор на председател и национално ръководство.

Ръководството на ВМРО също подаде оставка след резултатите на парламентарния вот, беше съобщено на фейсбук страницата на партията. ВМРО не само, че не мина за пореден път 4-процентния праг за влизане в 47-ото Народно събрание, а едва събра 1.07% от гласовете на избирателите, показват данните на ЦИК при обработени 93.28% от протоколите в страната и 0.38% при обработени 97.34% СИК протоколи в чужбина. Припомняме, че и на предишните два вота ВМРО отново остана извън парламента - през април ВМРО спечели 3.64% от гласовете, а през юли, когато беше част от коалицията "Български патриоти" получи 3.14% от вота. 

"След анализ на изборните резултати ръководството на ВМРО, в лицето на Изпълнителния комитет, взе решение да подаде оставка и да свика Организационен съвет, с цел подготовка и свикване на конгрес на ПП "ВМРО – Българско национално движение". Задача на този конгрес ще бъде да вземе решения за бъдещето на организацията и да избере ново ръководство", съобщават от ВМРО и благодарят на избирателите си за подкрепата в тежката политическа, икономическа и здравна обстановка. 

А парламентът се готви да посрещне новите си обитатели. Седем партии ще намерят място в 47-ото Народно събрание. Това са "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България - обединение" и "Възраждане". Днес президентът Румен Радев, който ще се бори на балотаж тази неделя, заяви, че след като станат ясно имената на новите депутати, в най-кратки срокове ще свика парламента. 

По материала работи Анелия Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ