Лавров: Русия и Китай трябва да ограничат употребата на щатски долари

Лавров: Русия и Китай трябва да ограничат употребата на щатски долари

Лавров: Русия и Китай трябва да ограничат употребата на щатски долари

На фона на нарастващото напрежение между Вашингтон от едната страна и Пекин и Москва от другата, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че рисковете от американски санкции могат да бъдат избегнати чрез използването на валути, различни от щатския долар.

 „Трябва да намалим рисковете от санкции чрез укрепване на нашата технологична независимост и преминаване към национални и световни валути, алтернативни на долара. Трябва да се отдалечим от използването на контролирани от запада международни платежни системи“, коментира Лавров в интервю за китайска медия, цитирано от Спутник.

По-рано този месец администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наложи санкции на седем руски официални лица в отговор на опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални.

Обвинявайки САЩ в опити да ограничат технологичното развитие на Русия и Китай, Лавров ззаяви, че Пекин и Москва трябва да засилят независимостта си.

„Те идеологическия си дневен ред, насочен към поддържането на тяхното господство чрез блокиране на развитието на други страни. Тази политика противоречи на обективната тенденция и както обичайно се казва е „от грешната страна на историята“. Историческият процес тепърва ще вземе своето“, коментира Лавров.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ