Лидерът на германските "Леви" създава ново движение

Лидерът на германските Леви създава ново движение

Лидерът на групата на германската радикална лява партия "Левите" в Бундестага Сара Вагенкнехт днес ще обяви създаването на ново ляво политическо движение, на фона на растящите предизвикателства от десницата в Германия и възхода на популистките партии в цяла Европа, съобщи ДПА.

Четири седмици след създаването на сайта на "Ауфщеен" ("Изправи се"), движението "Ауфщеен" вече има над 100 000 привърженици. През миналата седмица броят им нарасна с 15 хиляди, предава БТА.

Вагенкнехт казва, че движението е създадено, за да се обърне към онези, които са "недоволни от господстващата политика, искат възстановяване на социалната държава и мирна външна политика".

Тя посочи пред германското сп. "Шпигел", че движението ще почерпи енергия от успеха на други леви народни движения като това на американския демократ и бивш кандидат за президент Бърни Сандърс и от движението на лейбъристкия лидер Джереми Корбин във Великобритания.

В светлината на срива в подкрепа за левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), за разлика от рекордните висоти, достигнати от крайнодясната, антиимигрантска "Алтернатива за Германия", Вагенкнехт многократно призовава за ново популистко ляво движение.

Оскар Лафонтен, съпруг на Вагенкнехт и бивш лидер на "Левите", каза за ДПА, че неотдавнашните митинги на крайнодесни екстремисти в източния град Кемниц се случват поради по-сложни причини от наплива на бежанци в Германия през последните години.

"Недоволството се натрупва не само заради бежанския въпрос, а и поради разпада на обществото, орязването на на средствата за социални дейности и неудовлетворението, което постоянно расте като резултат от всичко това", каза Лафонтен.

Особено в източните федерални провинции, много бивши гласоподаватели на "Левите" се прехвърлиха към "Алтернатива за Германия", защото се чувстват пренебрегнати от традиционните политически партии и федералното правителство в Берлин.

Сара Вагенкнехт каза, че се надява да получи подкрепа за движението си от собствената си партия, ГСДП и от Зелените. Но лидерите на тези партии предупредиха, че ново движение в левия спектър рискува да предизвика разделения сред левите партии в страната.

Няколко политици от ГСДП в понеделник излязоха със съвместно изявление в подкрепа за новото движение на Вагенкнехт и казаха, че към него "трябва да се присъединят колкото се може повече привърженици на политическата левица", за да се създаде "по-справедливо, по-устойчиво общество".

Според допитване на Civey, цитирано от ДПА, шестдесет и два процента от германците вярват, че движението няма да оцелее на политическата карта на ФРГ.

По-малко от една пета (19,8 процента) от 5000 анкетирани в допитването, публикувано от новинарския сайт t-online.de, са на мнение, че "Ауфщеен" има шанс да се утвърди като политическа сила.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ