Липса на конкуренция пречи горивата да поевтиняват, убедена Манолова

Manager News

„Протестите са гражданско право и те винаги имат конкретни поводи. Социалното страдание става все по-нетърпимо. За мен тези протести имат своето основание и обяснение”. Това заяви обмудсманът Мая Манолова в ефира на Нова телевизия. Тя коментира проблемите от последната седмица, които изкараха хиляди хора на улицата в знак на протест.

Според Манолова на много места в страната хората имат допълнителни искания и каузи, за които се борят от дълго време и по тази причина към основните протести за намаляване цените на горивата и на високия данък на старите коли, се включват и пртести по други искания. Тя даде пример с Русе, където от години жителите на града протестират срещу мръсния въздух, замърсяван от промишлени предприятия там.

„Държавата не определя цените на горивата, но може да създаде свободна конкуретна среда за естествено им регулиране”, коментира Манолова проблемът с високите цени на горивата. Според нея липсва реална конкуренция, която естествено да намалява цените на горивата.

„Не е работа на омбудсмана да решава тези проблеи, затова зададох въпроси към депутатите. Защо имаме най-ниските налози и производствени разходи, а цените на горивата са толкова високи? Достатъчна ли е конкуренцията в сектора по отошение на данъчните складове, търговията, има ли достатъчно възможности за внос, така че цените да падат по естествен начин. От разлините информации и анализи на експерти стана ясно, че в 23 европейси стран има по-евтин бензин”, каза Манолова

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ