Лукашенко печели шести мандат на фона на тежки протести и хиляди арести

Лукашенко печели шести мандат на фона на тежки протести и хиляди арести

Лукашенко печели шести мандат на фона на тежки протести и хиляди арести

Президентът на Беларус Александър Лукашенко си извоюва шести пореден мандат на поста, който заема от 1994 г., след вчерашните избори в страната, на фона на ожесточените протести на граждани срещу него.

Според данните на Централната избирателна комисия той печели убедително с 80.2% спрямо 9.9% за кандидатката от опозицията, Светлана Тихановская, предаде „Ройтерс“. Тя, от своя страна, отрича да приеме резултатите, подкрепя твърденията на протестиращите, че гласуването е било манипулирано и вероятно ще иска повторно преброяване на бюлетините в част от избирателните секции.

[[{"fid":"358658","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":853,"width":1280,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Обстановката в Минск през изминалата нощ. /Getty Images

Днес Лукашенко коментира, че няма да позволи страната да бъде разединена от породилата се нестабилност. От Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщиха, че по време на кървавите сблъсъци между полицията и демонстрантите около 3 хил. души са били задържани. Сред тях са журналисти, както и двама членове от екипа на Тихановская, чийто съпруг е в затвора от три месеца – мениджърката на президентската ѝ кампания, Мария Мороз, както и Мария Колесникова, която по-късно бе освободена. Стотици други са пострадали, в столицата Минск има и един загинал.

Руската правозащитна организация „Вясна“ излезе с данни от 10.00 ч. тази сутрин за не по-малко от 213 задържани, което е далеч под цитираните от западните агенции цифри, но и прави уточнение, че броят може да е далеч по-голям.

[[{"fid":"358659","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2667,"width":4000,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Светлана Тихановская, след като упражни правото си на вот вчера. /Getty Images

Групи от активисти отбелязват, че над 1300 арестувани протестиращи е имало в дните преди провеждането на изборите. Протести срещу властта в държавата се организират от края на месец май.

Полското външно министерство осъди насилието и апелира беларуските власти „да започнат да зачитат основните човешки права“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ