Мажоритарен вот и изцяло машинно гласуване отхвърлени още на ниво правна комисия

Мажоритарен вот и изцяло машинно гласуване отхвърлени още на ниво правна комисия

Мажоритарен вот и изцяло машинно гласуване отхвърлени още на ниво правна комисия

Радикалните идеи за промени в Изборния кодекс като въвеждане на изцяло мажоритарен вот, електронно гласуване по пощата и изцяло машинно гласуване бяха блокирани още при първото заседание на правната комисия в парламента днес. Тя отхвърлиа 5 от предложените до момента 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Подкрепа получи единствено внесения от председателката на парламента Ива Митева и депутати от "Има такъв народ" законопроект, с който се предлага създаване на изборен район "Чужбина", където сънародниците ни да могат да подават гласа си по кандидатска листа, а не само за партия както е досега.

Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарни избори предизвика размяна на взаимни обвинения в "законодателство за една нощ" между депутати от партията и шефката на парламента, предаде БНР. Радомир Чолаков от ГЕРБ възрази срещу предлагането на промени като пощенско електронно гласуване в ситуация, в която не е ясно кога ще има избори. Според него, освен това, държавата няма достатъчно капацитет да бъдат въведени тези новости.

В отговор Ива Митева разкритикува с подробен анализ предложената от ГЕРБ мажоритарна система в два тура като определи имено този законопроект като доказателство за писане на закон за една нощ и декларира, че ИТН не се е отказал от мажоритарния вот, но за въвеждането му има нужда от време.

Как ще се раздели страната на 234 изборни района без да е правено последното преброяване в страната, което се отложи за края на тази година, посочи още като контрааргумент тя. В  крайна сметка при гласуването дали да бъде даден ход на законопроекта на ГЕРБ всички депутати в комисията от "Има такъв народ" гласуваха "против" мажоритарни избори, въпреки, че именно лидерът на партията Слави Трифонов стои зад инициирането на референдума, на който близо 3 млн. българи подкрепиха въвеждането им.

При обсъжданите в момента промени в Изборния кодекс в преходните и заключителните им разпоредби ще бъде записано, че следващите редовни избори вече няма да са по пропорционална система, декларираха от партията на Слави.

Депутатите отхвърлиха и предложението на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън", което предвиждаше съдии и висши магистрати да се кандидатират за избори в листите на партии без да напускат поста си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ