Меркел се оттегля от всички постове в Германия през 2021 г. Не иска и работа в Брюксел

Меркел се оттегля от всички постове в Германия през 2021 г. Не иска и работа в Брюксел

Ангела Меркел обяви днес пред партията си -Христиандемократически съюз, че иска да се оттегли от канцлерството след приключването на мандата й през 2021 г., съобщи Франс прас, като цитира представител на ХДС.

Решението идва ден след слабите резултати на ХДС и партиите от широката управляваща коалиция на регионалните избори в Хесен - второ разочарование след изборите в Бавария.

Тя каза, че иска да остане канцлер, но това ще бъде последният й мандат, заявява анонимният източник.

Малко по-рано германски медии цитираха близки до Меркел, според които през декември тя няма да се кандидатира и за лидерския пост в ХДС. Според други източници, Желязната лейди на германската и проевропейската политика, която пое прец март тази година четвърти пореден мандат като канцлер смята не просто да слезе от високите постове в страната си, но и дори да спре изобщо да се занимава с политика. Пред колеги от президиума на ХДС тя е споделила, че няма да приеме дори и работа в Брюксел и се отказва от всякакви европейски висши постове.

Очаква се официалното й изявление, с което да поеме отговорността за провала на ХДС на изборите в провинция Хесен тази неделя и да заяви и бъдещите си планове като партиен, държавен и европейски лидер.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ