Меркел слиза от сцената. Кой ще я наследи?

Меркел слиза от сцената. Кой ще я наследи?

Днес започва конгресът на Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург, на който ще бъде избран приемник на досегашния партиен лидер Ангела Меркел. Германският канцлер обяво по-рано тази година, че смята да се оттегли от политиката след изтичането и на мандата.

В надпреварата за приемник на Меркел категоричен фаворит на избирателите остава генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Както и в предишния сондаж, тя е предпочитан избор за 45 процента от запитаните, а бившият водач на парламентарната група на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц се подкрепя от 30 процента от анкетираните. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан остава последен с едва 10 процента подкрепа.

Меркел възнамерява да отстъпи лидерския пост в ХДС, но да остане канцлер на страната. Повечето германци одобряват това решение: 57 на сто от участниците в сегашното допитване смятат, че тя трябва да довърши мандата си, управлявайки още три години до следващите федерални избори - с един пункт повече, отколкото през ноември.

39 процента от запитаните са на мнение, че Меркел трябва да се оттегли от канцлерския пост предсрочно - с два пункта по-малко в сравнение с ноември.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ