Меркел започва разговори в Израел на фона на дълбоки различия за Иран и палестинците

Меркел започва разговори в Израел на фона на дълбоки различия за Иран и палестинците

Меркел започва разговори в Израел на фона на дълбоки различия за Иран и палестинците

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и германски министри са в Израел за възстановяване на междуправителствените разговори днес на фона на разногласия за политиката към Иран и съдбата на палестинско село на Западния бряг на река Йордан, предаде ДПА.

Редовните консултации бяха прекъснати в началото на 2017 г. заради възраженията на ФРГ срещу строителството на еврейски селища в палестинските територии, припомня БТА.

Междуправителствените консултации ще се водят в Ерусалим. Представители от всяко министерство ще се срещнат с колеги от другата страна.

Канцлерството съобщи, че консултациите ще се съсредоточат върху бизнеса, иновациите и технологиите. По-рано говорителка на Меркел каза, че разговорите ще се концентрират върху външната политика и политиката на сигурност и върху регионални теми.

Меркел трябва също да посети мемориала за жертвите на Холокоста Яд Вашем, да се срещне с президента на Израел Реувен Ривлин и да получи титлата почетен доктор на университета в Хайфа.

Преди Меркел да пристигне вчера в Израел, палестински деца от бедуинското село Хан ал Ахмар на Западния бряг демонстрираха с плакати с призив канцлерът да се намеси и да спре предстоящото разрушаване на селището.

Според Израел то е построено незаконно и е опасно близо до магистрала.

Меркел е в Израел в момент, когато ЕС се опитва да спаси ядрената сделка с Иран, въпреки че САЩ възстановиха санкциите срещу ислямската република.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху яростно се противопоставя на сделката. Миналата седмица той обвини в ООН европейските лидери, че "глезят иранските диктатори" и сравни действията им с провала на Европа да се се справи с възхода на нацистка Германия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ