Минеков се закани да извади ГЕРБ от НДК до края на седмицата

Минеков се закани да извади ГЕРБ от НДК до края на седмицата

Минеков се закани да извади ГЕРБ от НДК до края на седмицата

Извеждането на ГЕРБ от НДК е планирано да започне този петък, каза служебният министър на културата Велислав Минеков в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" вчера. "Продължаваме със същите усилия, не съм забравил. Ще настоявам още в петък да започнат действия за тяхно преместване. Нямаме повече време за губене", каза Минеков.

Според него настаняването на ГЕРБ в НДК било "плячкосване" и "присвояване", мотивирано с отпаднала необходимост на НДК за двата етажа, които сега се ползват от ГЕРБ.

"Пръв пише за тази отпадната необходимост тогавашният министър Росен Плевнелиев и има много интересно обяснение - щом като НДК ги дават под наем, значи са излишни". След това тогавашният областен управител Данаил Кирилов ги предоставя на партията на Бойко Борисов.

"Крайно време е да си намерят имот. Партия ГЕРБ също е с отпаднала необходимост и спокойно може да си намерят нещо по-човешко като размер, където да си плащат", препоръча Минеков. Той огласи предстоящата си нова акция в деня, в който полиция и представители на Министерството на културата влязоха в редакцията на в. "Труд", за да извършат принудително освобождаване на помещенията, които заема тя.

По повод спора с вестник "Труд" Минеков съобщи, че всъщност вестникът дължи 235 000 лева за 9 години, в които обитава имот на Министерството на културата. Издателят на "Труд" няма договор с Министерството на културата. Договорът е между фирма "Южен кръст" на сина на Петьо Блъсков и МК. Той преотдава без да има право 1000 кв. м под наем на "Труд".

Министър Минеков съобщи, че наемът е бил по 5 лв. на кв.м - определен по времето на ГЕРБ, при пазарна цена за района 68 лева.

Междувременно ГЕРБ организира протест пред Министерството на културата по повод вчерашната акция във в. "Труд" и разпореждането да се затвори редакцията. Те натрупаха броя на "Труд" на стълбите на министерството и поискаха оставката на Минеков.

Сред протестиращите бяха проф. Асен Балтов, проф. Костадин Ангелов, Тома Биков, Георг Георгиев, Теменужка Петкова, Любен Дилов-син, Александър Ненков, Маноил Манев.

По-рано по повод плановете на Минеков за ГЕРБ Тома Биков заяви, че ГЕРБ е втората политическа сила, тя не дължи никакви суми на държавата за централата си за разлика от други партии. Партията на Бойко Борисов била срещу ваденето на която и да е партия от централата й.

Минеков ще се сблъска челно със стена, предупреди Биков. Според него ГЕРБ има стотици хиляди симпатизанти и привърженици. "Това е най-неподходящото нещо, което една власт може да направи", каза той

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ