Минеков връчи задочно писмо на ГЕРБ за освобождаване на офисите в НДК 

Минеков връчи задочно писмо на ГЕРБ за освобождаване на офисите в НДК 

Минеков връчи задочно писмо на ГЕРБ за освобождаване на офисите в НДК 

Министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков връчи писмо на партия ГЕРБ, в което предлага политическата сила да се изнесе от заеманите от нея 16-ти и 17-ти етаж в Административната сграда на НДК, където в момента се помещава централата на партията.  

"Предлагам да се изместят от тези два етажа. Ще им намерим достойно място. Помолил съм областния управител да търси такова, така че ще се случи. Това е една молба, за нея има правно основание. Тези два етажа са заети с една "нещастна заповед" на Росен Плевнелиев като регионален министър и тази неясна полза, както я определят, е наистина съмнителна", каза на влизане в НДК проф. Минеков. Той обаче предпочете да изчака на входа представител на ГЕРБ да вземе писмото вместо да се качи и да им го връчи лично.  

"Дошъл съм на добра воля и без полиция. Няма нищо страшно от това, че идва министър. Аз не съм нападател, за да срещам стена. Разбирам, че те са свикнали със заплахи, но аз на заплахи не се поддавам.", добави той и се пошегува, че му е обещано да е космонавт заради тази акция, а не му е обещан дипломатически пост. 

Минеков настоя ГЕРБ да освободят етажите, за да може НДК да се върне към нормалната си дейност. "Молбата няма императивна стойност, ако не става с молба ще пробваме по закона. Това не е наказание, ние си връщаме собственост. Това носи загуби. За този период загубите са съществени. Партия ГЕРБ е променила закона, така че да им е удобно и да не плащат наем. Би било катастрофално да не плащат отново наем на новото място. Няма да даваме повече партийни офиси. Не всички партии са в безплатни офиси", посочи министърът на културата и уточни, че ако писмото не бъде прието в деловодството, ще го изпратят по служебен път. 

Последва отговор от ГЕРБ пред камерите на медиите, дошли да отразят на живо връчването на писмото.  

"Чухме от медиите, че е връчено писмото долу на пропуските. Не знаем дали това нещо ще стигне до нас и по какъв начин. Ние знаем само, че тази молба е оставена долу на контролния пункт на портиера. Това няма значение. Всички си даваме сметка, че този спектакъл се прави, за да удовлетворява очакванията на онези, които се радват на всички малки или големи процеси на изчегъртването на партия ГЕРБ. В момент, в който очакваме да имаме редовно правителство, което да решава проблемите на страната, гражданите и бизнеса, това за зрелища, в които за съжаление няма хляб. Нямаме основание да напуснем сградата на НДК", коментира Росен Желязков от ГЕРБ-СДС

"Няма по смисъла на закона, нито по смисъла на нарочен акт, няма основание и причина да напуснем. Това не е НДК. Това е административна сграда, която преди много години е строена за нуждите на министерството на отбраната", заяви Желязков. Той обърна внимание, че етажи в същата сграда стоят празни и не се управляват. И отправи препоръка към медиите да се позаинтересуват от имотите под управлението на министерството на културата, а не от имоти под управлението на областния управител, предоставени по реда на закона за политическите партии. 

По думите му, договорът на ГЕРБ за наем на централата е с 10-годишен срок или докато партията е парламентарно представена. "Договорът не е изтекъл. Законът за политическите партии установи новия ред, по който парламентарно представените партии се настаняват в помещения частна държавна или общинска собственост за техните централни ръководства. По този ред са всички парламентарно представени партии, които са заявили желание за това", добави той. 

"Странно е и мълчанието на президента, който трябва според мен да вземе отношение, заради възстановяването на нормалността на политическия диалог, когато се търси консенсус и подкрепа за важните политики, които имат отношение към развитието на страната", допълни Желязков. 

"Минеков взима пример от Рашков и е решил, че ако организира акция срещу ГЕРБ, ще стане любимец на новозадаващата се управляваща коалиция и най-вероятно ще остане министър", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той посочи, че Минеков не е принципал на тези помещения. 

"Няма правни основания ние да освобождаваме помещенията, които са ни дадени по силата на Закона за политическите партии. Ние сме си изпълнили всички условия. Минеков е еманация на овластената арогантност и простащината, която се мотивира от президентството и лично от президента Радев. Това очевидно е опит за отмъщение и някаква криворазбрана справедливост, която очевидно тези хора и Минеков, който не е избиран от никого, той с мотивацията на г-н Радев се занимава с това да възстановява своето емоционално възприятие за справедливост", каза още Митов. 

Зам.-председателят  на ГЕРБ обясни, че законът е закон и е за всички партии. "БСП, ДСБ не плащат наем, той важи за всички. В една парламентарна демокрация политическите партии трябва да бъдат стимулирани и да имат условия да изпълняват своите функции и дейност. Г-н Минеков руши институциите и обществото по този начин. Това ще има последствия и международни реакции", допълни Даниел Митов. 

От своя страна зам.-председателят на ПП ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че съжалява, че г-н Минеков не е дошъл лично при тях, за да му обясни, че смисълът на политиката не е унищожаването на политически противник. "Унищожаването му е смисъл на войната, но за мен политиката не е война", добави той. 

"Когато се появи нов министър на културата, той може да реши да ни премести на друго място. Ако динамиката предполага всяка година да имаме нов министър, ние трябва да се местим всяка година. Вярно, че мобилността е водещ принцип на ЕС, но от чак такава мобилност май нямаме нужда", пошегува се Дончев. 

Междувременно, от министерството на културата разпространиха пълния текст на писмото, с което министър Минеков моли ГЕРБ да напуснат двата етажа от НДК. Публикуваме пълния текст на писмото на министър на културата.

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ГЕРБ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
Министерството на културата е принципал на НДК ЕАД. През осемдесетте години на 20 в., във връзка с Генерална асамблея на ЮНЕСКО, в която участват 163 държави, възниква необходимостта от офиси за обезпечаване на събитието. Тогава Комитетът за култура закупува за 12 млн. лв. от Министерството на народната отбрана сградата ПРОНО, в която сега се помещава централата на Вашата партия, за нуждите на Националния дворец на културата. С получените средства Министерството на народната отбрана построява нова сграда за нуждите на същото.
Сградата на ПРОНО винаги е била свързана с НДК като негова административна сграда и е била част от неговото функциониране през годините.
Както ви е известно, с РМС № 986/28.12.2009 г., поради отпаднала необходимост, 16-ия и 17-ия етажи са отнети от НДК и предоставени като коледен подарък на централното ръководство на ПП ГЕРБ. В доклада си от тогава Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, приема за обоснован извода на областния управител Данаил Кирилов, че ,,на този етап на НДК не е необходим целия имот“.
Само че, господин Борисов, етапът вече е друг. Съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на ,,отпадналата нужда“ от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи.
За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството.
Г-н Борисов, не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно.
С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис.
С уважение,
ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ
Министър на културата 

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ