МРРБ ще разговаря със собствениците на пътностроителните фирми другата седмица

МРРБ ще разговаря със собствениците на пътностроителните фирми другата седмица

МРРБ ще разговаря със собствениците на пътностроителните фирми другата седмица

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова обяви на пресконференция, че от следващата седмица ще се водят двустранни разговори със собствениците на около 21 пътностроителни фирми във връзка с разплащането от страна на държавата с компаниите за извършените от тях дейности по републиканските пътища.

Става дума за общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи - 710,5 млн. лева за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа, предава БТА. 

"Тази сума се дължи и ще бъде платена, въпросът е да стигнем до споразумение за правилния начин, по който това да се случи", допълни заместник-министър Валентин Граматиков.

Заместник-министър Иван Шишков посочи, че за държавата е важно да направи всичко възможно да се гарантира, че тези пари ще се похарчат в полза на държавата.

Раздадените аванси за обекти в строеж са в размер на 363,3 млн. лева, а за обекти, по които не се работи - 1,053 млрд. лева с ДДС.

Министърът обясни несъстоялата се днес среща с браншовата камара "Пътища" и собствениците на фирмите с това, че вчера от камарата са изпратили писмено уведомление, че на срещата няма да присъстват собствениците, защото те имат свои представители. По-рано днес от Камарата съобщиха пред журналисти, че собствениците са дошли на срещата, но на нея не е имало представители на ведомството. Ако е станало това недоразумение, ние от следващата седмица започваме редовни срещи с всички собственици, които пожелаят, повтори министърът.

Днес работниците от пътностроителните фирми се събраха на протест пред МРРБ, а после и пред Министерския съвет. В понеделник протестите продължават.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ