МС одобри актуализацията на бюджета и увеличение на пенсиите

МС одобри актуализацията на бюджета и увеличение на пенсиите

Министерският съвет одобри актуализацията на държавния бюджет на извънредно заседание днес. Премиер Стефан Янев обяви, че тя е необходима, за да държавата да се подготви за евентуална четвърта вълна на коронавируса през есента, както и за да се гарантира дейността на бизнеса, предаде БНТ.

На извънредното заседание правителството прие актуализацията на бюджета за 2021 г., бюджетите на ДОО и на НЗОК.

Актуализацията включва повишена събираемост с около 2 млрд. лв. на приходи - данъчни и акцизни, както и увеличаване на разходите с 1,8 млрд. лв. Тя също така предвижда  4,1% до края на годината на БВП и свиване на дефицита до 3,6%.

„Този акт за актуализация е работа на едно парламентарно подкрепено правителство, но ситуацията е динамична, правителство не е съставено, а в същото време здравната и икономическа ситуацията в държавата е такава, че трябва да бъдат гарантирани социалните плащания, дейността на бизнеса и подготовка за здравна криза, ако такава се развие през есента“, заяви служебният министър-председател.

Според промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. от първи октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Със законопроекта се предлага минималната пенсия да скочи от 300 на 340 лв., а максималната - от 1440 на 1500.

Янев обясни, че в бюджета са предвидени пари за избори 2 в 1.

„Вероятността да има избори 2 в 1 или отделни избори през есента не е въпрос на политическо решение, което да е заложено в бюджета. Предложението за актуализация на бюджета са заложени достатъчно пари, които да осигурят и двата възможни сценария за провеждане на избори“, коментира той.

В крайна сметка обаче Народното събрание ще реши дали и как ще бъде актуализиран бюджетът.

„Надявам в този смисъл парламентът да направи необходимия смислен дебат и да прояви разбиране към моментната ситуация, така че всички неотложни плащания в началото на септември да бъдат осигурени", посочи служебният премиер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ