МВР работи по близо 100 сигнала за купуване на гласове

МВР работи по близо 100 сигнала за купуване на гласове

МВР работи по близо 100 сигнала за купуване на гласове

МВР работи по близо 100 сигнала за купуване на гласове. До момента са образувани 9 досъдебни производства в областите Бургас, Варна, Монтана, Видин, водят се полицейски разследвания. Това съобщи министър Бойко Рашков, който обяви че от тази сутрин е започнала полицейска операция в цялата страна срещу изборната търговия. 

"Целта е да предприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическата картина у нас, да се постигнат нерелани резултати в изборния ден и да не се отчете правилно гласа на всеки гражданин. Действа се така, че да се посегне върху свободното упражняване на всеки един български гражданин да избира, това е престъпление от Наказателния кодекс. Няма да се примирим с тази уродлива политическа практика у нас да се продават и да се купуват гласове. И ще противодействаме на тези опити с всички законови средства. Отделили сме максималните полицейски сили, с които разполагаме", каза Рашков. 

Вътрешният министър разкри още, че в момента се работи по сигнал за секция в чужбина, където се подготвя фалшификация на предсрочните парламентарни избори. "В момента се прави опит в една централноевропейска държава да съставят секция и там да гласуват български граждани, които не се намират на територията на тази страна. В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити", каза още той.

По думите му се готви изборен туризъм не само от Турция, но и от Македония. 

Рашков беше категоричен, че всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури и ще се образуват досъдебни производства. Акцията ще продължи до края на изборния ден и се извършва на територията на всички областни дирекции на МВР. Прокуратурата вече е започнала и разследвания по някои от случаите. Един от тях е от плевенско село, където на предишния вот гласували по документи три пъти повече от регистрираните. 

"В Кюстендил бивш министър на вътрешните работи е правил едно събиране с един бив областен управител и с един излязъл в болнични, на която са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна", каза Бойко Рашков. Според него такава форма на изборен туризъм се провежда в доста населени места, където се планира в дните преди изборите да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес.

Известен политик от миналото пък е бил засечен да организира купуването на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. "Те са показали на последните избори завиден в тази насока резултат. Става дума за купуване на гласове за една партия от известен етнос", разкри още Рашков.

Над 20 000 служители на МВР ще участват в охраната и ще грижат за сигурността на изборите на 11 юли. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ