Напрежението сред Патриотите расте. Дали този път скандалът ще приключи с развод?

Напрежението сред Патриотите расте. Дали този път скандалът ще приключи с развод?

Напрежението сред Патриотите расте. Дали този път скандалът ще приключи с развод?

През последните 24 часа политическата сцена у нас е превзета от „Обединени патриоти”. Вчера ВМРО и НФСБ решиха да отстранят лидера на „Атака” Волен Сидеров от председателското място в парламентарната група на Патриотите. Това стана с гласовете на 20 от 27 депутати ПГ, в отсъствието на Сидеров и неговите депутати.

Аргументът за решението на депутатите на Каракачанов и Симеонов е, че лидерът на "Атака" от месеци не е събирал на заседание парламентарната група в качеството си на председател. Когато пък е насрочвал сбирки на групата, неговите депутати са отсъствали, твърдят колегите им от другите две партии в малката коалиция.

В отговор лидерът на „Атака” Сидеров прати до лидерите на ВМРО и на НФСБ писма с покана за коалиционен съвет утре, който те любезно отклониха с мотивите, че имат ангажименти.

Това принуди Сидеров да сезира председателя на парламента Цвета Караянчева за отстраняването му от поста на председател на ПГ "Обединени патриоти". На брифинг в парламента днес той обясни, че е сезирал Караянчева с писмо, в което се установява "нищожността на решенията", взети от част от групата на "Обединени патриоти" във вторник - 9 юли. Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че е възложила проверка на правната дирекция в парламента, която да реши дали има извършено нарушение по казуса.

Според политически анализатори ситуацията може да се разглежда като преврат в националистическата коалиция и сигнал за разпад на „Обединените патриоти”.

Но това не е първият път когато трите националистически формации, които участват в управлението на държавата, кръстосват шпаги. Волен Сидеров и Валери Симеонов са в доста обтегнати взаимоотношения –  още преди сформирането на „Обединени патриоти”. През 2018 г. позабравените различия отново излязоха на преден план. Двамата си размениха многократно остри реплики. През юли лидерът на Атака заяви, че Симеонов не изпълнява предизборните обещания. Конкретен повод за думите му стана законопроекта на вицепремиера за ограничаване шума в курортите. „Ако не може да се справя с това, да признава и ще бъде честно от негова страна, и ще търсим друг човек, който може да се справя”, каза тогава Сидеров.

В отговор НФСБ  заяви, че не възприемат лидера на „Атака” като председател на парламентарната група Обединени патриоти и поискаха неговата оставка.

Напрежението в коалицията се нажежи още повече в началото на есента, когато Симеонов избухна срещу майките на деца с увреждания,  наричайки ги „група кресливи жени” с „уж болни деца”. Последваха обвинения за злоупотреби към вицепремиера в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), което вбеси Сидеров, който официално поиска оставката на Симеонов.

В началото на 2019 г. Сидеров намекна за развод сред Патриотите. Повод за думите му стана решението на НФСБ и ВМРО да се явят самостоятелно на евроизборите. "Който ще работи, да работи от коалицията! Няма да се опитвам повече да се правя на помирител. Писна ми, губи ми времето, къса ми нервите и е безсмислено”, избухна тогава вицепремиерът Каракачанов и определи коалицията като „хлабава”

Дали „хлабавата” коалиция ще се задържи и след поредния скандал или отстраняването на Сидеров ще е преломният момент, в който формацията ще се разпадне във вида, в която я познаваме, предстои да разберем през следващите дни, дори часове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ