Неизбежната самоотбрана мина на първо четене в парламента

Неизбежната самоотбрана мина на първо четене в парламента

Неизбежната самоотбрана мина на първо четене в парламента

Народното събрание прие на първо четене промените в чл. 12 на Наказателния кодекс, които разширяват границите на неизбежната самоотбрана.

Поправката бе предложена от парламентарната група „Обединени патриоти”.

Текстовете предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем. 

Против даването на това право обаче са от прокуратурата и правосъдното министерство.

От ГЕРБ също изразиха известни резерви. "Едва ли не защитаваме бабата с оръжието, ама не точно, защото ако проникне някой в дома ѝ и тя не може да го използва, ние пък ще го въоръжим този някой", посочи по време на дебатите по промените Мануил Манев от ГЕРБ

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" репликира, че текстовете не са в разрез с Конституцията: "Самоограничили сме се от много неща, които сме искали да направим, за да бъдем изцяло в духа на конституционното решение – това, което отмениха по времето на Костов промените. Смятам, че абсолютно конституционнокоректен е текстът и сме абсолютно съгласни да разширяваме пределите на неизбежната отбрана в много посоки".

Промените са наложителни, заяви и Десислав Чуколов от "Атака". Това решение трябва да се вземе, защото  в интерес на българските граждани. Ясно ви е, че 5, 10, 100 човека ей сега да попитаме на улицата, ще кажат: "Да, това трябва да се промени". Ние отваряме точно този въпрос, коментира той.

Това бе една от първите законодателни промени, гласувани днес, в деня, в който на практика започва Седмата сесия на сегашния парламент. Депутатите започнаха тържествено работа след великденската си ваканция с кворум от 121 народни представители. БСП продължава да отсъства от пленарна зала след демонстративното си напускане на 44 Народно събрание през февруари, тази година.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ