Нетаняху обяви "голяма победа" на изборите в Израел

Нетаняху обяви голяма победа на изборите в Израел

Нетаняху обяви "голяма победа" на изборите в Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви "голяма победа" за своя блок на десницата на парламентарните избори във вторник въпреки все още некатегоричните резултати от тях, съобщи Асошиейтед прес.

Във Фейсбук Нетаняху написа, че израелците са дали "голяма победа на десницата и на Ликуд под моето водачество".

Дясната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху остава най-голямата политическа сила в Израел след безпрецедентните четвърти парламентарни избори в рамките на две години, показват данните от екзитполовете след края на изборния ден, съобщи ДПА.

Очертава се управляващата партия да получи 31 - 33 места в 120-членния Кнесет, показват проучванията, излъчени от трите основни телевизионни канала в страната.

На второ място е партията "Йеш атид" ("Има бъдеще") на опозиционния лидер Яир Лапид, която се очаква да получи 16 - 18 мандата, информира БТА.

Според екзитполовете блокът на партиите, които се противопоставят на Нетаняху, ще има 59 места в парламента, докато блокът, който иска да запази дългогодишния премиер на поста му, ще има 53 - 54 мандата.

Това означава, че Нетаняху би могъл да има мнозинство, ако подкрепящата заселниците партия "Ямина", водена от Нафтали Бенет, която със 7 - 8 мандата се очертава като балансьор между двата блока, се съгласи да се присъедини към коалиция на досегашния премиер. В такъв случай тя би могла да разполага с мнозинство от 60 или 61 депутати. С подобна малка разлика обаче има голяма несигурност и пети парламентарни избори за две години остават една от възможностите.

Централната избирателна комисия съобщи, че окончателните резултати не се очакват преди петък, защото от сряда ще започне преброяването на гласовете по пощата на войници, дипломати, затворници и пациенти с коронавирус. Комисията изрази разочарование, че малък процент от правоимащите пациенти с ковид и израелци под карантина са се възползвали от специалните избирателни секции, включително от мобилните, разположени в преустроени автобуси из цялата страна.

Сред големите печеливши на изборите, според екзитполовете, е израелската Партия на труда, която печели седем мандата.

Центристката "Синьо и бяло" на бившия съперник на Нетаняху Бени Ганц, както се очакваше, печели много по-малко мандати от предишните избори през март 2020 г., на които получи 33 места. Въпреки това тя прескача изборната бариера и се очаква да спечели седем или осем мандата.

Голямо разочарование е партията "Нова надежда" на отцепника от "Ликуд" Гидеон Саар, която според социологическите проучвания малко след учредяването й през декември се очакваше да спечели двуцифрена бройка места. Предварителните резултати обаче й дават петима или шестима депутати в новия парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ