Николай Денков щял да е с Василев и Петков при други обстоятелства

Николай Денков щял да е с Василев и Петков при други обстоятелства

Николай Денков щял да е с Василев и Петков при други обстоятелства

Ако правителството не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано или по-късно, вероятно проф. Николай Денков е щял да се присъедини към усилията на Асен Василев и Кирил Петков за политически проект и участие в изборите. Това потвърди самият той в ефира на БНТ.

„Ангажиментът към просветното министерство е важен“, заяви проф. Денков, който бе преназначен на поста на образователен министър в новия служебен кабинет начело със Стефан Янев тази седмица. „Но при положение, че през последните 3 месеца подготвяме тази система, организираме я по различен начин… за мен беше некоректно да напусна системата, да сложим нов човек, който не познава как работи и да се опитаме да я подкараме на 15 септември“, обясни той.

По думите му никакви партии, никакви политически проекти и никакви партийни дейности нямат място в образованието. „Казал съм го много пъти – в образованието има място само една политика и това са образователните политики“, допълни проф. Денков.

Той каза още, че задачата му е да минимизира, доколкото е възможно, следваща вълна в системата, без да се затварят училищата, които заработиха отново в сряда.

Познанството с Василев и Петков

Проф. Денков потвърди, че познава Асен Василев и Кирил Петков от години и по време на служебното правителство те са показали, че искат промяна, а и знаят как да я направят. „Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми“, каза той. „Те са хора с визия, те знаят как трябва да се променят нещата“, посочи още служебният просветен министър.

„Напълно разбирам това, което казаха, че с десни средства могат да се извършат леви политики и те го показаха на практика. Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които събират данъците, митата и т.н. – ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери, наука“, отбеляза проф. Денков.

Присъственото обучение

Служебният министър коментира, че са сменили радикално системата, по която ще се отварят и затварят учебните заведения. Създаден е баланс с механизма и насоките – максимално отворени училища, но ако има болен ученик, се карантинира паралелката, а директорът решава дали училището да мине към ротация или дистанционно обучение. Директорите, учителите и родителите трябва да са бдителни за състоянието на децата.

В момента около 35% от учителите са ваксинирани, около 3% са с първа игла. Други 20% са преболедували.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ