Нидерландия счупи национален рекорд по водене на коалиционни преговори

Нидерландия счупи национален рекорд по водене на коалиционни преговори

Нидерландия счупи национален рекорд по водене на коалиционни преговори

Нидерландия постави нов, своеобразен национален рекорд си за време, прекарано в коалиционни споразумения, след като страната проведе парламентарни избори преди седем месеца, но все още не успява да сформира правителство.

Днес е 226-ият ден на коалиционни преговори, но към момента краят им не се вижда. Четири партии дискутират продължаване на настоящата коалиция, ръководена от премиера Марк Рюте. Самият той каза, че не очаква бърз резултат, пише ДПА.

Предишният рекорд от 225 дни за Нидерландия бе поставен през 2017 г., когато политиците работеха за формиране на трети кабинет на Рюте.

Световният рекорд се държи от Белгия – през 2010-11 г. на страната бяха необходими 541 дни, за да сформира кабинет.

Избирателите в Нидерландия отидоха до урните на 17 март, за да изберат новия си парламент. Дясната либерална Народна партия за свобода и демокрация на Рюте е първа политическа сила, но са необходими най-малко четири партии за мажоритарна коалиция. Ляво-либералната D66 също постигна значителни успехи.

От 2017 г. партията на премиера, D66, християндемократическата CDA и малкият Християнски съюз управляват заедно.

Проучвателните разговори продължават месеци наред. След политически скандали предимно в редиците на Рюте партия D66 призова за смяна на ръководството и подкрепя коалиция със социалдемократите и зелените. По-късно обаче лидерът ѝ Сигрид Кааг обяви, че ще се придържа към настоящата коалиция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ