НС излезе със специална декларация и извинение за полицейското насилие

НС излезе със специална декларация и извинение за полицейското насилие

НС излезе със специална декларация и извинение за полицейското насилие

Народното събрание излезе със специална декларация, в която осъди бруталното полицейско насилие срещу протестиращи граждани през миналата година и се извини на жертвите.

Извинението на парламента беше прибавено към първоначалния текст по предложение на Мая Манолова, председател на ПГ"Изправи се БГ!Ние идваме!". Документът е и официалната позиция от проведеното днес извънредно заседание, свикано от председателя на парламента Ива Митева заради оповестения в края на миналата седмица запис от охранителни камери, на който се вижда как служители на реда малтретират задържани демонстранти зад колоните на МС.

Радостин Василев от ПГ"Има такъв народ" е нужно не извинение, трябва справедливост. Прието беше и допълнението на Велизар Шаламанов/ПГ "Демократична България"/. В него парламентът настоява Министерският съвет да внесе необходимите законодателни промени в НС, да приеме подзаконови разпоредби, недопускащи подобни случаи на насилие на МВР. От своя страна НС ще засили контрола върху сектора за сигурност включително чрез постоянните комисии и съгласно най-добрите европейски практики.

Отхвърлено беше искането на ДПС в декларацията да бъде прибавено и, че се осъжда полицейският произвол по време на предизборната кампания за 46-то НС.

В гласуваната днес декларация, НС определя полицейското насилие като "позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от конституцията и международните договори, по които България е страна.

НС настоява за обективно и безпристрастно разследване, за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица, прикрили деянието им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ