Общините сами ще определят „тихи“ и „шумни“ зони в курортите

Общините сами ще определят „тихи“ и „шумни“ зони в курортите

Общините сами ще определят „тихи“ и „шумни“ зони в курортите

Общините сами ще определят „тихи“ и „шумни“ зони в курортите. Това са част от промените в Закона за туризма, които днес бяха одобрени на първо четене в Народното събрание. Идеята за законовите изменения идва от Министерски съвет, а целта е по-добрата регулация на туристическия сектор, както и повишаване на качеството на туристическите услуги.

С новите текстове се предвижда възможност за обособяване на функционални зони в националните курорти, т. нар. „продуктово зониране“, съгласно наредба на общинския съвет, на чиято територия се намира националният курорт. По този начин местните власти сами ще могат да обособяват места за различен вид туризъм.

„Всички наши преки конкуренти по отношение на летния туризъм като Испания, Италия, Хърватска, Гърция и Франция имат зониране на националните курорти. Има зони както за семеен отдих, така и за културно-исторически туризъм, така и за т. нар. „парти туризъм“, така че да се обхванат всички видове туристически продукти“, коментира промените министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й, трябва да има ясен правен статут за това какво е национален курорт и какви са правата и задълженията, свързани с неговия облик, инфраструктурата, рекламата и предлагането на туристическите продукти. Ангелкова увери, че всички спорни моменти в законопроекта ще бъдат изчистени между двете четения в пленарна зала и отново подчерта, че идеята е курортите да се превърнат в „лицето на българския туризъм“.

„Откакто е създадено Министерство на туризма има 31% ръст на международните туристи, посетили нашата страна. Тази година, независимо от всички предизвикателства в сектора, за първите 9 месеца имаме над 7,8 млн. чуждестранни туристи. Откакто е създадено министерството има и 34% ръст от международен туризъм“, припомни още министър Николина Ангелкова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ