Обвиняват Русия за опит да изолира Македония от Запада

Обвиняват Русия за опит да изолира Македония от Запада

Руски агенти и дипломати от 2008 г. упражняват влияние върху вътрешната политика на Македония, за да не допуснат страната да стане член на НАТО, съобщи Дойче веле, като се позова на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност OCCRP.

Центърът разполага с документи на Македонското управление за сигурност и контраразузнаване УСК.

През последните 9 години Македония е обект на "активна подривна пропаганда и шпионаж, осъществявани чрез посолството на Руската федерация в Скопие", констатира отчет на УСК.

Русия използва методите на "меката сила", за да изолира Македония от Запада.

Посочва се, че Кремъл пропагандира идеите на панславизма и обединението на православните държави.

"Освен това руската външна политика е тясно свързана с енергийната стратегия, целяща налагане на контрол над стратегическите енергийни ресурси чрез взаимоотношенията си с балканските държави", се казва в документите.

Според македонското разузнаване, Москва са стреми да направи Македония изцяло зависима от руската политика.

Уточнява се, че на територията на Македония действат трима агенти на руското външно разузнаване и четирима агенти на Главното разузнавателно управление ГРУ. Част от схемата са представители на руската информационна агенция ТАСС и подчинената на руското външно министерство агенция Россотрудничество. Почетните консулства на Русия в градовете Битоля и Охрид се използват като шпионски бази, сочат разкритията.

Руската агентура се е занимавала с вербуване на бивши и действащи служещи в македонската армия и полицията, за да създадат "критична маса от хора", които да бъдат използвани в определен политически момент в услуга на руските интереси.

В отчетите не се посочва доколко е била успешна тази дейност.

В документите на македонското контраразузнаване се съдържат данни за това, че сръбските спецслужби са подкрепяли в Македония антизападни групи и проруски среди, представящи се като националистически.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ