Окончателно: Бюрото за защита на свидетели се връща към правосъдното министерство

Окончателно: Бюрото за защита на свидетели се връща към правосъдното министерство

Окончателно: Бюрото за защита на свидетели се връща към правосъдното министерство

Окончателно Бюрото за защита на свидетели ще бъде върнато към Министерството на правосъдието. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Общият законопроект обединява приетите на първо четене законопроекти на "Има такъв народ", "Изправи се БГ!Ние идваме!", "Демократична България".

Според приетите текстове Бюрото по защита е самостоятелна организационна структура - "Бюро по защита на застрашени лица" към министъра на правосъдието, който назначава ръководителя на Бюрото по защита и служителите в него по ред и начин, определени с правилника за прилагане на закона.

По време на обсъжданията в пленарната зала Хамид Хамид от ДПС заяви, че промените целят да осветят някои застрашени свидетели и всъщност са само пиар на определени хора. 

"Каква е истинската цел на този законопроект? Това заглавие мисля, че не е най-подходящо. Може би трябва да гласи - Закон за осветяване на някои защитени свидетели. За една малка част тук това е бизнес. За другата част от присъстващите този законопроект е един пиар. За останалата, които го подкрепят, това е една мръсна поръчка срещу Бюрото за защита на свидетелите. Защото това Бюро не е на главния прокурор, прокуратура и съда. Това Бюро е на правосъдната система", каза Хамид. 

В защита на промените Радостин Василев от "Има такъв народ" заяви, че Бюрото ще бъде по-ефективно, когато е на подчинение на правосъдното министерство. "Приемете, че прехвърлянето на бюрото не към Министерство на земеделието, а към Министерство на правосъдието, ще възстанови една малка несправедливост в съдебната система. Ние нямаме никакво съмнение, че ДПС, вие самият, сте едни от тези, които искат да запазят статуквото и в частност бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита. Не знам", посочи Василев. 

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" призова депутатите да не репликират Хамид Хамид и отново коментира, че ДПС защитава чужди интереси. "Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори не на амбразурата, под амбразурата в защита на #кой", каза той.  

"Надявам се поне символно, ако не символично, да можем да направим една от промените, които се свързват със съдебната реформа - отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор, който го превърна в своя преторианска гвардия", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Явно Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов. Нямам друго обяснение", каза Филип Станев от "Има такъв народ".

От ГЕРБ обаче не се съгласиха с промените, защото според тях това не е съдебна реформа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ