От следващата година възлагането на обществени поръчки ще става по електронен път

От следващата година възлагането на обществени поръчки ще става по електронен път

От следващата година възлагането на обществени поръчки ще става по електронен път

Oт началото на следващата година цялото възлагане на обществени поръчки ще става по електронен път. Това заяви по време на форум вицепремиерът Томислав Дончев. В началото ще е предизвикателство, но след няколко месеца активна употреба, услугата ще улесни всички, каза Дончев по време на дискусионен форум "Строителството през 2019 г. - перспективи и предизвикателства".

Той отправи призив не толкова към бизнеса, колкото към възложителите, да възлагат умно, за което законът дава възможност. Това според него означава, че когато се възлага ремонт, трябва да се има предвид не само цената, а да се мисли в перспектива от няколко години какви ще са разходите за експлоатация и поддръжка. По думите на вицепремиера, най-малодушният подход е възлагане на най-ниска цена. Този подход е сигурен, но добавената стойност от него е относително ниска, добави Томислав Дончев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че се очаква строителство да бъде един от моторите на икономически растеж през 2019 г., защото ще се запазят добрите темпове на развитие в секторите "изграждане на жилища" и "инфраструктура". 2019 г. ще е ключова и за пътното строителство, каза министърът и изтъкна, че водещ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура. Тя информира, че от началото на месеца се работи по нормативни промени за гаранционните срокове за ново строителство и при ремонти на пътища.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ