Дават още пари за медиците на първа линия

Дават още пари за медиците на първа линия

Дават още пари за медиците на първа линия

Отпускаме допълнително 80 милиона лева за всички медици, които се борят на първа линия. Това обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. Средствата са осигурени по оперативните програми от новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU в подкрепа на преодоляването на последиците от пандемията.

"С тях ще обезпечим системата на здравеопазването, ще осигурим безопасни условия на труд и ще се отпуснат допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал", допълва министър-председателят. 

От написаното става ясно, че над 2 млн. пенсионери ще получат добавката от 50 лв. за декември, която струва на бюджета над 100 млн. лв. "Подкрепата ще продължи и през следващата година, като сме предвидили в проекта на бюджет допълнителни 318 млн. лв., за да обезпечим мярката. Така пенсионерите ще могат да посрещнат нуждите си от лекарства или от здравна профилактика в условията на пандемия", посочи Борисов.

Нещо повече, правителството предвижда през април, догодина, еднократни ваучери за храна да получат хората с пенсии от 300 до 369 лв.

"Грижата за възрастните хора е наш приоритет още от началото на управленския мандат. От 1 януари минималната пенсия става 300 лв., което означава близо двойно увеличение в сравнение с 2017 г. Мога да уверя пенсионерите, че и занапред ще работим за повишаване на техните възнаграждения. Те го заслужават", допълва той. 

Междувременно стана ясно, че премиерът Борисов е възложил на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията. По думите му локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения. 

"Този метод е правилен – там, където няма зарази, децата да учат. Другите места – следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто", подчерта министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба. 

Според образователният министър обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време. "Обсъдихме с министър Ангелов, следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда. Ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5 до 12 клас", допълни Вълчев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ