Петков: През септември може да тръгне азерски газ по интерконектора с Гърция

Петков: През септември може да тръгне азерски газ по интерконектора с Гърция

Петков: През септември може да тръгне азерски газ по интерконектора с Гърция

Физическата инфраструктура на интерконектора с Гърция вече е налице. Всички тръби са сложени. Надявам се, че ако се завърши в края на юни, през септември да може да тръгне азерски газ. Това заяви премиерът Кирил Петков, който инспектира газовата връзка край Комотини. Тя трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Интерконекторът e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

"Напреднали сме много - за последните три месеца е направено повече, отколкото за последната година. Всички тръби са сложени. Надявам се, че ако се завърши в края на юни, през септември да може да тръгне азерски газ. Това е много важно, когато говорим за диверсификация – означава по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното следващата година, по-малко натиск върху цените. Газът, който ще влиза тук, е с около една трета по-нисък, от сегашните цени. Говорим за огромно намаление", заяви Петков.

Относно преговорите с "Газпром" премиерът посочи, че трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв, при който нямаме доставки оттам. "Ако нещата се оправят, няма война и може да се преговаря, газът от "Газпром" ще бъде част от нашия микс. Съвсем различно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции, друго е да преговаряш, когато нямаш", категоричен е Петков.

По думите му, интерконекторът може да докара 3 млрд. кубически метра газ, колкото са приблизително нуждите на България. "Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. Ние няма да отрязваме принципно "Газпром", но трябва да влезем в преговорите с повече от една карта в ръката си", разкри той.

Петков отново увери, че България няма да праща военна помощ на Украйна, но дори да се стигне до решение, то ще е след широк обществен консенсус и ще мине през ратификация на парламента.

На въпрос дали всички 10 руски дипломати, обявени за персона нон грата, са напуснали страната ни, той заяви, че само при един от тях е имало забавяне. Припомняме, че по предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви на 18 март 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната. Посочените служители на посолството на Русия у нас са осъществявали на територията на България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. А руското посолство днес съобщи, че дипломатите са си тръгнали от България.

По-рано, в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" премиерът Кирил Петков заяви, че България извършва предпроектно проучване, за да направи в конкретно предложение за снабдяване на Гърция с енергия от атомна електроцентрала, която ще бъде построена у нас. Очаква се в рамките на една година България да е готова с предложение към Атина за нови аспекти на енергийното сътрудничество между двете страни.

"Нуждаете се от по-евтино електричество. Ние имаме ядрена енергия, а вие - не. Можем да работим заедно като добри съседи, изграждайки дългосрочни отношения чрез създаването на атомна електроцентрала с общи ползи в сектор, който е важна алтернатива на недостига на енергия в нашия регион", обясни Кирил Петков пред изданието.

Той заяви, че целта е „да се засили енергийната връзка между Гърция и България чрез газопровода IGB, както и чрез резервите за втечнен природен газ в Александруполис, в Северна Гърция. "Това са две възможности, които искаме да развием възможно най-бързо, за да имаме алтернативи", каза той.

Премиерът обясни и защо София иска да бъде изключена от решението на Европейския съюз за ембарго върху вноса на руски газ. "Много европейски държави предприемат строги мерки срещу Русия и дори страни като Германия или Австрия не могат да изключат напълно руския газ, от който са силно зависими. Повече от 80% сме зависими от руската енергия. По същество ще спрем икономиката си", подчерта той.

Освен това, Петков отхвърли призива на Москва НАТО да се изтегли от България и Румъния. "Не ми харесва идеята някой да ни казва какво трябва и какво не трябва да правим. Ние сме независима държава и правим своя избор", категоричен е Петков.

Пред гръцкото издание Петков коментира и позицията на страната ни за присъединяването на Северна Македония в ЕС. "Ние подкрепяме европейската перспектива на Северна Македония, както и на Албания. Но има някои неща, които първо трябва да бъдат уредени, като например зачитането на правата на българите в Северна Македония с гаранции в рамките на Конституцията. Имаме пътна карта и много добра комуникация с правителството на Северна Македония и се надяваме бързо да напреднем", подчерта премиерът Кирил Петков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ