Петков от Украйна: Много се надявам парламентът да реши да окажем военна помощ

Петков от Украйна: Много се надявам парламентът да реши да окажем военна помощ

Категоричната позиция на "Продължаваме Промяната" е, че България трябва да окаже военна помощ на Украйна. Ще продължим хуманитарната си подкрепа. Това заяви премиерът Кирил Петков от украинския град Бородянка след пристигането на водената от него делегация в Украйна. От съображения за сигурност маршрутът на делегацията не бе съобщен, но от кадри, разпространени от Министерския съвет, става ясно, че част от пътуването е било със със самолет, а след това - и с влак. Посещението започна с обиколка в райони северно от Киев, а малко след това делегацията беше посрещната и в украинската столица, където по програма предстоят разговори с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския министър-председател Денис Шмигал. 

"Ще обясня на президента Зеленски, че нашето изпълнително тяло на партията взе ясно решение и много се надявам българският парламент в следващата седмица, не в някакво далечно бъдеще, да вземе решение за военно-техническа помощ в Украйна.", коментира пред журналисти Петков.

Запитан дали правителствената позиция ще бъде обект на коалиционно споразумение и договорки, Петков отговори, че няма да има договорки, а гласуване в парламента. "Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в Народното събрание за тази позиция", каза още премиерът.

В програмата е предвидено и посещение в Буча и Ирпен, където бяха открити свидетелства за масови убийства и издевателства след изтеглянето на руските войски от района. В Киев нашата делегация ще проведе среща и с представители на българската общност в Украйна.

Заедно с премиера Кирил Петков до Украйна пътуват министърът на отбраната Драгомир Заков, народните представители Калоян Икономов от ПП, Станислав Балабанов от ИТН и Атанас Атанасов от ДСБ, директорът на „Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков, както и говорителят на правителството Лена Бориславова.

Една от ужасяващите картини, които премиерът видял при обиколката сред руините в Бородянка и по-късно описа пред журналистите, е ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души. "Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти... Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население", посочи премиерът.

Малко по-късно делегацията посети и едно от гробищата в Буча. "Намираме се на място, където са погребани 97 души. При повечето от тях има следи от куршуми. За съжаление е имало жени и деца. Намираме се в квартал, който много прилича на софийски квартал с хубави къщи. Невероятно е да видим как един нормален град, с едно нормално население може след няколко дни война да има погребани 97 души зад една църква, която също е обстреляна", заяви Петков. 

"Риториката, която чуваме от няколко месеца, е "Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо". Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме едан нормална държава, към която летят ракети и взривяват жилищни сгради. България няма да бъде безучастна в тази трагедия, ние взимаме ясна позиция като част от демократичния свят, като част от Европейския съюз, че ще застанем до Украйна, защото това не е просто битката на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим", каза пред журналисти премиерът Петков. Той добави, че ще обясни на украинския президент Зеленски, че се надява българският парламент да вземе решение за военно-техническа помощ за Украйна. 

Кирил Петков коментира и решението на Русия за спирането на доставките на газ за България и Полша. "Това не ни изненада. Ние бяхме готови със стратегия още през февруари. Имахме алтернативни източници, бяхме се договорили със съседните страни, знаехме точните количества, количеството в Чирен го бяхме запазили. Това, което според мен, Русия вчера се опита да направи едностранно да ни извие ръцете, се оказа недобре планирана стратегия. Ние няма да плащаме в рубли. И няма да плащаме на страни, които не са по договор. Хубавото е, че отговорът ще е европейски. Когато говорим за европейска солидарност, това е част от тази солидарност", категоричен беше Петков. 

Премиерът коментира и ролята на руските дипломати в кризата с газа. "Какво направиха 114-имата руски дипломати у нас, за да укрепят нашите двустранни отношения и да предпазят договора от такова едностранно използване? Чудя се тези хора какво правят в България. Предлагам много добре да се огледат кои са и да имаме по-симетрично представителство на Русия в България. Както знаете, те изгониха голяма част от нашите дипломати, а нашата мисия в Русия е под 10 човека", заяви Петков.

Относно изказването на президента Румен Радев в сряда, при което държавният глава се обяви твърдо против изпращането на оръжия в Украйна, Петков заяви, че това донякъде е било "неразбиране на ситуацията".

"Позорната част е идеята, че е най-добре да не се помага на Украйна, за да свърши този конфликт по-бързо. Позорната част на този аргумент е, че това казва, че ние сме абсолютно съгласни Русия да победи в тази война, за да ни се махне този проблем от главата. Това не е позицията на демократичния свят. Не може да е позицията на България. Ако цената е по 133 жертви във всяко малко градче в Украйна, аз лично като министър-председател не съм спокоен с тази позиция и наистина не ми се струва достойно", каза министър-председателят. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ