Петков: Ситуацията е много драматична

Петков: Ситуацията е много драматична

Петков: Ситуацията е много драматична

Ситуацията е напълно променена и много драматична. Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива. Това заяви премиерът Кирил Петков в коментар пред журналисти след участието си снощи в специалното заседание на Европейския съвет в Брюксел, свикано заради военната агресия на Русия в Украйна. 

Държавните и правителствени ръководители обсъдиха начините за подпомагане на украинския народ и мерките срещу Москва. Европейският съвет ще приеме пакет от санкции срещу Русия и Беларус в отговор на нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съюзът е единен в своя отговор и е планирал мерки за подпомагане на държавите членки, които биха пострадали при евентуални контрасанкции от руска страна, посочват от Министерския съвет в пост във Фейсбук.

"Енергийната сигурност на България е във фокуса на нашето правителство и се радваме, че останалите лидери проявяват разбиране, въпреки дългогодишното пренебрегване на енергийната сигурност от страна на предишни български правителства", каза Кирил Петков.                                                              
Всички държави членки на ЕС, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната.

"Не можем дори да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си, в търсене на спасение, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност. България ще изпълни своя дълг, особено към българското малцинство в Украйна", подчертава министър-председателят. 

По-късно премиерът Кирил Петков, който присъства на извънредното заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз, даде допълнителни разяснения за позицията, която са обсъдили на съвета. 

"ЕС ще излезе с общи действия, включващи сериозни мерки. Днес продължават разговорите, но със сигурност ще засегнат руската икономика и важни хора, взели решението за инвазията на Русия", заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков. По думите му, с тези мерки ЕС иска да покаже, че не може да стои безучастно. 

"България вчера зае позиция, че като партньор на ЕС и НАТО ги подкрепя да излязат всички заедно. Никой не очакваше толкова бърза и масирана атака с жертви в Украйна. Една трета от украинската армия вече е унищожена, има взривове в цялата страна. Млади момчета - и от украинска, и от руска страна, в момента умират заради един лидер, който седи от другата страна на масата и взима ужасно грешни решения. Руските войници дори не са знаели, че отиват на боеве - мислели са, че ще участват в учения", допълни Петков.

"Вчера около масата нямаше глас за меки мерки. Имаше глас за много силни мерки и за средно силни мерки. Аз казах, че България подкрепя с един глас всички тези мнения и няма по никакъв начин да се делим от групата и да имаме по-слаби и уклончиви мнения. Обсъдихме и темата за енергийната сигурност. Говорихме с Мицотакис, че гръцката връзка не е само важна, тя става основен приоритет. Ние трябва да сме готови за всякакви ситуации, включително и ответните санкции. Трябва да помислим как цената на газа в Европа е свързана с цената на тока и ако може тези две неща да не вървят ръка за ръка. Всички лидери споделихме, че е важно домакинствата да не бъдат засегнати", каза той. 

Нашето участие в НАТО Петков коментира така: "Ние сме част от НАТО. Координацията става на ниво НАТО. Оптимизацията се гледа на ниво система, а не страна по страна". Премиерът беше категоричен, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия. 

За очакваната бежанска вълна Петков уточни, това не са тези мигрантите, които сме свикнали да виждаме. Българският премиер посочи, че България и останалите страни сме готови да посрещнем бежанци от Украйна. "Те са европейци. Това са интелигентни хора, образовани. Това, което виждам е, че част от желаещите, които са отправили искане и към нашата страна, са висококвалифицирани, сред тях има и програмисти. Това не е бежанската вълна, с която сме свикнали, това са едни европейци, които тъкмо са им взривили летището, били са под обстрел, криели са се в метрото", поясни той. 

Българският премиер обясни, че към този момент военни действия са невъзможни. "В България смятаме, че Русия е много мощна, но реално нейната икономика е много лимитирана. Ако погледнете на картата, ще видите, че Русия не е една кой знае колко голяма държава. Това е една държава, която има само газ, петрол и оръжия. Русия прилича на една бензиностанция с ракети", каза още Петков.  

След извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което бяха обсъждани безпрецедентни санкции за Русия, се оказва, че Путин все още не е поименно назован в тях. Обсъжданите санкции биха ударили около 70% от руската икономика. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ