България

Политика

|

Общество

|

Пламен Димитров: Добре е, че най-накрая има актуализация на бюджета

Пламен Димитров: Добре е, че най-накрая има актуализация на бюджета

"Като цяло е добре, че най-накрая има актуализация на бюджета. Заедно с бизнеса искахме да има такава още през март, но никой не ни чу. Исканията ни бяха за здравеопазването, социалните разходи и подкрепа на бизнеса и заетостта, така че няма как да не сме доволни". Това коментира в ефира на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод промените в бюджета, които вчера бяха обект на разискване между социалните партньори в НСТС. 

Промените в бюджета, част от които е повишаването на пенсиите, бяха принципно одобрени в Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера. Сметката на финансовия министър Асен Василев показва, че до края на годината в хазната ще влязат 2 млрд. лв. повече от предварително заложеното. Затова държавата може да си позволи да похарчи 1,8 млрд. Парите отиват за подготовка за нова COVID вълна – 355 млн. лв., за преизчисляване на пенсиите – 575 млн. лв., както и за подкрепа на бизнеса – 430 млн. лв. 

"Вариантът за актуализация на пенсиите, който се подкрепи вчера през тежестта на всяка година стаж, която хората имат, е най-справедливият. Той ще даде на всички ръст на пенсиите средно с 12,5%", каза Димитров. 

По думите му, за всяка промяна в пенсиите става въпрос за милиарди: "Всички пенсии са около 11 млрд. лв. 10-процентно увеличение е 1,1 млрд. лв. За голямо съжаление това са възможностите на нашата държава", коментира президентът на КНСБ. 

"Икономиката се възстановява. Догодина ръстът ще е около 5%. Това означава повече приходи", категоричен бе Пламен Димитров. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ