Почина бившият президент на Иран Али Рафсанджани

Почина бившият президент на Иран Али Рафсанджани

Почина бившият президент на Иран Али Рафсанджани

Бившият ирански президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани, водеща фигура в региона през 1980-1990-те години, почина на 82 години от инфаркт, съобщават информационните агенции.

Рафсанджани беше президент на Иран от 1989 до 1997 г., преди да загуби изборите от Махмуд Ахмадинежад. Въпреки че беше свързан с клерикалните кръгове, той се смяташе за консервативен прагматик, готов на сближаване със Запада, отбелязва Би Би Си.

До края на живота си бившият президент беше шеф на Съвета за определяне на политическата целесъобразност, който разрешава споровете между иранския парламент и Съвета на стражите на Конституцията (аналог на конституционните съдилища).

След поражението си на изборите през 2005 г. Рафсанджани беше открит критик на президента, а през 2009 г. когато отново заби изборите, застана на страната на реформаторите против президента Ахмадинеджад.

Рафсанджани бе привърженик на разширяването на гражданските и политическите свободи в Иран и настояваше за освобождаване на политическите затворници.

Въпреки битките си срещу Ахмадинеджад, Рафсанджани се смяташе за непркосновена фигура в Иран заради близостта си с аятолах Хомейни, лидера на ислямската революция от 1979 г.

Инициатор е на преговорите с Русия за строителството на ядрения реактор в Бушер, на създаването на националната ядрена програма, ръководил тайното купуване на ядрено оборудване от Пакистан и други страни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ