Подписаха договора за изграждане на газовия интерконектор Сърбия-България

Подписаха договора за изграждане на газовия интерконектор Сърбия-България

Споразумението за финансиране на изграждането на газовия интерконектор Ниш-Димитровград-България е подписано в четвъртък от министъра на финансите на Сърбия Синиша Мали и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова, пише белградската „Политика“. 

Стойността на проекта е 85,5 милиона евро и той ще бъде финансиран със заем от ЕИБ в размер на 25 милиона евро, невъзвръщаеми европейски средства от фондове по ИПП в размер на 49,6 милиона евро, докато другите разходи ще бъдат покрити от бюджета на Сърбия. 

Газопроводът с капацитет 1,8 милиарда кубически метра годишно ще бъде дълъг 109 километра. Работите трябва да започнат в края на тази година и да приключат до 2023 г., предава изданието, цитирано от Агенция "Фокус". 

"Газопроводът Сърбия-България е един от шестте приоритетни проекта, определени от ЕС, що се отнася до енергийната връзка на Централна и Югоизточна Европа. Този газов интерконектор не само ще осигури на гражданите на Сърбия сигурни доставки на газ в достатъчни количества, защото икономиката ни се развива все повече и повече, но и ще диверсифицираме маршрутите, като по този начин ще се осигури допълнителна независимост", посочи министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали. 

Той добави, че проектът е част от големия инвестиционен план Сърбия 2020-2025, важен и за околната среда, тъй като природният газ е по-добър източник на енергия от въглищата и мазута, а като строителен проект ще допринесе за икономически растеж и брутен вътрешен продукт. 

Министърът на минното дело и енергетиката на западната ни съседка Зорана Михайлович заяви, че за Сърбия газовата връзка с България означава газова стабилност и освен диверсификация на маршрутите се обмисля и диверсификация на доставчиците в газовия сектор. 

"През 2021 г. ще вземем важни решения по отношение на енергийния преход, ще се насочим повече към чисти енергийни източници, ще изградим газови и електроцентрали от възобновяеми източници. Изграждането на този газопровод ще увеличи значително енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на региона", каза тя. 

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Сам Фабрици каза, че газовият интерконектор осигурява и укрепване на регионалното сътрудничество, за да допринесе за добре балансирано социално-икономическо развитие, но също така и за енергийния преход и по-здравословна околна среда. "Приветствам този проект като ключова част от по-широката стратегия на Сърбия за завършване на продължаващата либерализация на газовия сектор, важен ангажимент за по-нататъшния напредък на Сърбия в преговорите за присъединяване към ЕС", каза Фабрици. 

Според вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, тази банка се е ангажирала да подкрепи няколко избрани газови проекта, които вече са във фаза на оценка, преди да започне да отпуска пари само за проекти от възобновяеми енергийни източници от края на 2021 г. 

"ЕИБ има удоволствието да предостави 25 милиона евро за подкрепа на изграждането на сръбската страна на този интерконектор, приоритетен проект за Европейския съюз, и инициативата за газово свързване към Централна и Югоизточна Европа, което допринася за силна, просперираща и развиваща се Сърбия. С тази инвестиция потвърждаваме значението на подкрепата за енергийния преход в Сърбия и целия регион", каза Павлова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Пеевски отново настоя за избори и нападна президента с нови обвинения за зависимости
Депутати почти стигнаха до бой заради спор за предложен за орден министър на Тодор Живков 
Вечерята с омари за крал Чарлз III е струвала на Франция 450 000 евро
"Мозъкът" зад атентатите от 11 септември се споразумя за наказание с властите на САЩ
Полша подготвя планове за масова евакуация в случай на война
Страните, които дават най-големи парични награди за медал от Олимпийските игри
Времето: Посрещаме август с много слънце и температури до 37 градуса