Политически реакции след поредния удар срещу Мей

Политически реакции след поредния удар срещу Мей

Депутатите от Камарата на общините на британския парламент гласуваха против предоговорената сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит. Сделката бе отхвърлена с 391 гласа „против“ срещу 248 гласа „за“. Споразумението включваше правно обвързващи промени, според които ЕС няма да може да използва за неопределено дълго време предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия.

Днес британските депутати ще гласуват по предложение за излизане от ЕС без сделка. Ако и то бъде отхвърлено, в четвъртък в парламента ще бъде внесено предложение за отлагане на датата за Брекзит, която е 29 март. Удължаването на срока обаче зависи и от останалите 27 страни членки на ЕС, които единодушно трябва да подкрепят отлагането.

Всякакво искане на британското правителство за отлагане на Брекзит трябва да бъде подкрепено с "надеждно и убедително основание", заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

"Ако Обединеното кралство внесе разумно искане за удължаване на срока, очаквам то да бъде надеждно и убедително обосновано", написа Рюте в Туитър след като британският парламент отхвърли за втори път тази вечер с голямо мнозинство постигнатото от британската министър-председателка Тереза Мей споразумение с ЕС за излизане от съюза.

Отхвърлянето от британския парламент на предложената от Тереза Мей сделка за Брекзит засилва вероятността за хаотичен Брекзит, заявиха Европейската комисия и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Европейският съюз е готов да обсъди отлагане на датата за Брекзит, ако Великобритания внесе мотивирано искане за това, каза говорителката на ЕК Мина Андреева, цитирана от Франс прес. Евентуално отлагане ще бъде преценявано в зависимост от аргументите на Лондон и на поискания срок за него, добави говорителката. Тя напомни, че решение по този въпрос трябва да бъде взето единодушно от останалите 27 страни в ЕС.

ЕК и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчертаха, че трябва да се засили подготовката за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, "за да сме готови за такъв сценарий", посочва Асошиейтед прес.

"Решение на безизходицата може да бъде намерено само в Лондон", заяви френското президентство.

"Франция съжалява за гласуването тази вечер", се казва в декларация на Елисейския дворец, цитирана от Франс прес. Париж не би могъл "в никакъв случай да приеме отлагане на датата за Брекзит без алтернативна и надеждна стратегия на Обединеното кралство", се подчертава в декларацията.

Сценарият на Брекзит без споразумение се приближава, заяви снощи германският външен министър Хайко Маас.

"Нека кажем ясно: с това решение се приближаваме все повече към сценарий без споразумение", гласи декларация на Маас.

Той упрекна Обединеното кралство, че "нехайно си играе с благоденствието на гражданките и гражданите, както и с икономиката". "За жалост сега мога само да кажа, че Германия се подготви възможно най-добре за най-лошия случай. Разбира се, ние се надяваме все още, че в следващите 17 дни ще можем да избегнем хаотично излизане на Великобритания от ЕС", се посочва в декларацията. Маас подчертава, че не бива да се спекулира, а да се изчака развоят в британската вътрешна политика. Според него ситуацията е в ръцете на Камарата на общините, след всички възможни отстъпки от Брюксел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ