Позициите на синдикати и работодатели относно промените в Кодекса на труда

Позициите на синдикати и работодатели относно промените в Кодекса на труда

Позициите на синдикати и работодатели относно промените в Кодекса на труда

След вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че синдикатите и работодателите не се разбраха за промените в Кодекса на труда, касаещи еднодневните трудови договори, сумираното работно време и извънредния труд. Дебатът от НСТС се пренесе и в сутрешния блок на bTV, където двете страни аргументираха своите позиции. 

"Ако извънредният труд се увеличи от 150 на 300 часа, то цената за него трябва да се увеличи 4 пъти. Работодателите няма да имат нужда от извънреден труд, ако планират нуждата си от работна ръка правилно", коментира Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.

Тя обясни, че за да заобиколят извънредния труд, работодателите често сключват втори трудов договор. "Това означава, че се плаща за нормален труд, а всъщност той е извънреден", добави Григорова. 

Според нея се прави поредно разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори, като натискът за това е голям. "Първата промяна, която се предлага е българското законодателство да е синхронизирано с европейската директива. Към момента у нас сумираното изчисляване на работно време може да се прилага 6 месеца, докато по европейската директива е 4 месеца. За това настояваме от години. Същевременно се прави отстъпление чрез колективни трудови договори този срок да се увеличи до 12 месеца. Ако срокът бъде увеличен до 12 месеца, ще бъдат сигнализирани европейските институции", подчерта Григорова.

И двата синдиката нямат решение по отношение на стачките."Национална стачка по българското законодателство няма. Няма законова възможност, с която да оправдаем липсата на работниците от тяхното работно място. Ако някой иска да пусне работниците да отидат на площада, да им даде допълнителен платен отпуск", аргументира се Григорова.

"Българската стопанска камара е категорично против отпадането на генералната забрана за извънреден труд. Забраната пречи на работодателя да планира извънреден труд, а на работника - да бъде възнаграден по адекватен начин", коментира зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Според него това е проблем на реалната икономика, но и на държавната администрация. Бранков обясни, че всички работодатели в света имат проблем с извънредния труд.

"Има много ограничения, които не съществуват в конвенцията или директивите - например, забранено е на работодателя да сключи втори трудов договор с един и същ работник за същата длъжност, но може за друга длъжност", коментира той.

От БСК предлагат и електронни трудови ваучери. По думите на Бранков, в съвременния свят се изискват гъвкави форми на труд. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ