Правителството назначи 9 нови областни управители

Правителството назначи 9 нови областни управители

Правителството назначи 9 нови областни управители

Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково от днес са с нови областни управители. Решението за това беше взето по време на заседанието на Министерския съвет, съобщи говорителят на кабинета Лена Бориславова. 

"Няма да им бъдат вменявани нови функции. Но по закон те са част от политическия кабинет и трябва да прокарват мерките и политиките, които взима едно правителство за отделните райони. Новите областни управители са от квотата на БСП и "Демократична България". Следващата седмица ще бъдат попълнени и другите позиции в страната", заяви началникът на кабинета на министър-председателя, Лена Бориславова.

Бориславова коментира и решението на правителството да отзове Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия. Тя определи неговото назначение през 2019 г. като политическо. "То беше съпроводено с широко обществено недоволство както от България, така и от българската диаспора в Кралство Испания. Редно е политическите назначения да бъдат свеждани до минимум. Вместо това България в международен и вътрешен план да бъде представлявана от хора, които имат най-добрите качества за съответната позиция. Затова беше предложена смяната на нашия представител във Валенсия", каза Бориславова. 

Не се изключва и генерална актуализация на дипломатическите назначения на по-късен етап, стана ясно още от думите ѝ.

Предстои активизиране на разговорите на политическо ниво между България и Северна Македония, стана ясно още след заседанието на Министерския съвет. Бориславова обясни, че към момента се изчистват темите, които да бъдат коментирани.

"Ние протягаме ръка към това да започне един наистина конструктивен диалог. Надграждаме съществуващата рамка с предложение за формиране на пет работни групи. Това посещение на г-жа Весела Чернева (външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева е била на посещение в Скопие на 2 януари, потвърдиха вчера за "По света и у нас" от Министерския съвет. Чернева е била там по заповед на Петков. Целта - подготовка на предстоящата през този месец среща посещение на Кирил Петков в Скопие, бел. ред.) е част от подготовката и организирането на този процес. Предстои среща между двама представляващи България и Северна Македония, така че да започне този процес най-накрая да се случва. Всяко министерство ще може да предложи въпроси, които да бъдат повдигнати по време на срещата, за да бъде защитен българският интерес на всяко едно ниво", добави Бориславова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ