И новият правосъден министър ще иска отстраняване на Гешев

И новият правосъден министър ще иска отстраняване на Гешев

И новият правосъден министър ще иска отстраняване на Гешев

Новият правосъден министър Иван Демерджиев открито заяви, че би внесъл искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. В рубриката "Властта говори! Открито", която се излъчва на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук, той обясни, че причините за това са много и са свързани, както с работата на прокуратурата по определени дела, така и с недоверието на обществото, което беше демонстрирано по време на миналогодишните протести. 

"В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да поискам оставката на Иван Гешев. Чакаме решение на Конституционния съд по въпроса има ли правомощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за оставката му", поясни Демерджиев.

Според него прокуратурата се нуждае от радикална реформа, част от която е свързана и с фигурата на самия главен прокурор, която трябва да се изравни като правомощия с фигурите на председателите на двете върховни съдилища.

На въпрос какво трябва да се направи, за да има контрол над главния прокурор, Демерджиев отговори, че проблемът не е в личността, а в модела. "Решението на този проблем според мен е да се спази принципа, че прокуратурата трябва да следва организацията на съдилищата. Дори нямаме главен съдия. Имаме председател на различните съдилища. Те дори имат административна функция. В прокуратурата принципът не е такъв. В дългосрочен план това е решението. В краткосрочен план – решението сме го представили в Плана за възстановяваме и развитие, то е в рамките на Конституционната уредба. Въпросът е поставен и от ЕК и е важен за отпускането на средства", обясни министърът на правосъдието.

"Искам добре работеща прокуратура. Конфликтът не е между Гешев, който много иска да работи, и хора, които не искат Гешев да работи. Хората искат прокуратурата да работи", категоричен е Демерджиев. 

Запитан кои са най-важните точки от съдебната реформа, Демерджиев отвърна, че би заложил на прозрачност и обществен контрол на работата на органите по правораздаване, въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване до достъпа на правосъдие.

Относно делата, които се проточват във времето и изтичат по давност, Демерджиев обясни, че е в правомощията на министерството е да налага глоби на магистратите, които бавят делата си. "От друга страна Инспекторатът е натоварен с тази функция, но там нещата са по-сложни. Аз по-скоро бих съсредоточил върху промяна в нашите дейности, отколкото да разчитам на други служби", каза правосъдният министър.

"Специализираното правосъдие не трябва да бъде закрито, но съдът и прокуратурата в този им вид са изчерпали лимита си. Тяхното закриване трябва да се случи възможно  най-бързо. Нашата позиция е, че трябва да се направят 5 самостоятелни звена към апелативните райони и да се постигне една равна отдалеченост при магистратите, които ще отразяват специализираните дела. Сметнахме, че такъв модел би бил балансирал и би имал успех. Цялостното закриване на спецправосъдието би било сериозна стъпка назад, но преформатиране в основата му, за да работи и да дава нужните резултати", отговори Демерджиев на въпрос дали трябва спецсъдът и спецпрокуратурата да бъдат закрити. 

Демерджиев беше категоричен, че след като изтече мандатът му на служебен министър на правосъдието, ще се върне към старите си задължения на български адвокат. "Не ми е обещан никакъв пост и нямам намерение да продължа да работя в държавната администрация. Не ми е детска мечта да съм министър, но поех поста с отговорност. Това е моят принос, надявам се да бъде успешен", сподели министърът на правосъдието.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ