Преди избори: Индонезия заплаши да блокира Facebook

Преди избори: Индонезия заплаши да блокира Facebook

Индонезийските власти заплашиха да блокират Facebook, ако разпространява фалшива информация в седмиците преди общите местни избори през юни. Заплахата отправил министърът на комуникациите и информацията Рудиантар, съобщава ТАСС, като цитира местно издание.

"Ако се наложи, без никакво колебание ще дам нареждане за закриване на платформата“, казва министърът. Той напомня, че миналата година министерството е блокирало месинджъра Telegram на територията на цялата страна.

Министърът заяви, че е поискал от представители на Facebook да предоставят подробен отчет за възможното си сътрудничество с британската Cambridge Analytica, свързано с Индонезия. По думите му досега няма отговор на това искане. Той отбелязва, че според закона за защита на личните данни, виновните за изтичане на информация, могета да получат сериозни наказания – до 12 години затвор.

Индонезия има население от около 260 млн. души и е най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Към момента над 90 млн. индонезийци са потребители на Facebook.

През юни страната избира губернатори, кметове, както и депутати в местните парламенти. Според гласуването резултатите от изборите могат сериозно да повлияят на президентските избори догодина, на които сегашният президент Джоко Видодо ще се кандидатира за втори мандат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ