Преференциите и машинното гласуване могат да забавят резултатите от вота

Преференциите и машинното гласуване могат да забавят резултатите от вота

Преференциите и машинното гласуване могат да забавят резултатите от вота

Заради големия брой преференции, наличието на машинно гласуване и такова с хартиени бюлетини има реална възможност резултатите от вота да се забавят с дни. Това заяви в ефира на БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров и добави, че очаква да има "огромно напрежение, особено в големите райони" при броенето на бюлетините на изборите на 4 април. 

"Кандидатите са толкова много, че изчисленията определят, че трябва от всички протоколи да бъдат извлечени около 10 млн. числа. Това е наистина много дори и за много опитни хора, които работят със създаването на тези файлове. Те ще трябва да ги въведат отново на територията на ЦИК, за да могат да бъдат потвърдени и открити всички разлики и след това с разрешение на ЦИК се определя кое е вярното число. Не мисля, че трябва да очакваме много голямо забавяне, но ще има много напрежение там, където броят на мандатите е 10 или повече. Това прави числото на кандидатите много голямо", посочи той.

Изборният ден на 4 април ще продължи от 7:00 часа до 20:00 часа, но може да приключи по-късно. В София този път ще се ползва освен зала "Арена Армеец" и зала "Фестивална", която сега е "Асикс". От София област протоколите ще бъдат приемани в "Интер експо център". Ще бъдат създадени допълнителни места в пунктовете, за да става по-бързо процесът.

"Санитарните мерки включват и това да има дистанция между гласоподавателите. Разчитаме на местните власти да осигурят такива условия, така че да има спазване на дистанция. Най-малко два пъти ще сменят маските си членовете на комисиите. На много места местните власти са решили да осигурят собствен химикал на гласоподавателите. Министерството на здравеопазването е написало определен протокол и е отговорно за това да има маски, дезинфектанти, ръкавици и др. във всяка секция", каза още говорителят на ЦИК. 

По думите му, не се знае колко ще бъдат мобилните секции, защото регистрацията на тези избиратели ще става 3 дни преди изборния ден – от 31 март до 2 април. Ще има трима членове на такава комисия и те ще бъдат със защитно облекло. Гласуването ще става на входа на помещението, където избирателят ще има възможността да упражни своя глас, уточни той.

От днес започва онлайн обучението на Районните избирателни комисии, каза Димитров. По думите му обучението на членовете на Секционни избирателни секции ще бъде много трудно, тъй като няма как то да се организира присъствено заради COVID ситуацията. "Сегашните протоколи заради наличието на машинно и хартиено гласуване, както и големият брой на преференции особено в големите райони ще забави и малко процеса. Максимално се стремим да улесним този процес, но няма как той да бъде съкратен. В протокола на СИК трябва да има общ брой преференции. Няма как да се направят без да се напишат числата", добави говорителят на ЦИК.

"Към момента би трябвало да имаме 100% ваксинирани членове на комисиите. Не сме имали оплаквания и съобщения за недостиг на ваксини или пропуснати членове във ваксинацията", добави той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ