Премиерът към протестиращите срещу "зеления сертификат": Тук съм, за да чуя вашите критики

Премиерът към протестиращите срещу зеления сертификат: Тук съм, за да чуя вашите критики

Премиерът към протестиращите срещу "зеления сертификат": Тук съм, за да чуя вашите критики

Премиерът Кирил Петков отиде при протестиращите срещу "зеления сертификат", който се провежда пред сградата на Министерския съвет. Петков пристигна 30 минути след началото на протеста, тъй като преди това беше в Народното събрание, където депутатите разглеждат на второ четене държавния бюджет за тази година. Протестиращите освиркаха премиера при появата му пред Министерския съвет, но той не се поколеба да се качи на трибуната.

"Знаете ли защо съм тук, при вас?", обърна се той към протестиращите. "Защото е важно, ако искаме да има промяна в тази страна, да работим заедно. Ако не се работи заедно, до никъде няма да стигнем. И другото, което искам да ви кажа е, че аз съм ходил на много протести и съм бил точно тук. Формата на протест е важно нещо и аз я приветствам, но трябва да почнем да си говорим повече, вместо да се мразим. Аз дойдох тук при вас, за да чуете и да видите - единият вариант беше да стоя отгоре, от офиса и да гледаме през прозореца. Аз съм тук, за да чуя вашите критики", каза Кирил Петков. 

Той припомни, че управляващите планират пълно отпадане на "зеления сертификат". Недоволните, които настояват това да се случи още днес, отвърнаха с викове "Оставка". 

Костадин Костадинов призова за спокойствие и проява на толерантност. "Ние приветстваме решението да бъде премахнат "зеленият сертификат". Считаме, че това, макар и закъсняло, е правилно решение. Считаме обаче, че трябва да бъдат съкратени сроковете. Хубаво е на етапи, въпросът е защо толкова дълго време трябва да се чака", каза лидерът на "Възраждане" Костадинов. 

Припомняме, че здравните власти обявиха, че този документ ще отпада поетапно като първата стъпка от неговата отмяна влиза в сила още утре, 24 февруари, но от партията съобщиха, че тези срокове са незадоволителни и в крайна сметка излязоха на протест под прозорците на властта. Те определят като неприемливо и запазването на маските и тестването на учениците. Протестиращите настояват и за незабавно преразглеждане на бюджета в частта, засягаща covid-мерките.  

Това е втори протест на партия "Възраждане" срещу "зеления сертификат". Първият беше пред парламента на 12 януари, където се стигна до сблъсъци между недоволните и представители на реда. Имаше и опити за насилствено влизане в сградата.

Днес заради протеста е блокирано движението в района на "Триъгълника на властта" - между сградите на Парламента, Министерския съвет и Президентството. Полицейското присъствие е засилено, а органите на реда на първа линия са със щитове и шлемове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ