Президентът: Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали

Президентът: Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали

Президентът: Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали

Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен и авторитаризмът не е бъдещето на България. Това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към нацията днес по повод началото на новия политически сезон.

17-дневният срив на Търговския регистър и загубата на застраховки за автомобилите на 200 000 българи при фалита на дружеството „Олимпик“ „не са просто инциденти, а пробиви в държавността“, смята той. 

Законността и прозрачността са предусловие за всеки инвеститор. Чудно ли е тогава, че продължава сривът на чуждестранните инвестиции? - попита президентът, цитиран от БНР. 

Той припомни, че миналият политически сезон е приключил с негово вето върху промените в Закона за приватизацията, подкрепено от Народното събрание. „Но подобни лобистки текстове ерозират остатъчното доверие в парламента. България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите“, каза Радев.

„Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото: несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали“, каза още той. 

Според него от парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление.

Радев каза, че през политическия сезон многократно е посочвал два системни порока на днешна България: несправедливостта и корупцията. „Те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството. Без него те не могат да парализират обществото ни“, коментира той.

Държавният глава посочи, че „предстоят месеци на политическо усилие, в което всички - граждани и политици, ще имат своя дял“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ