Прокуратурата в действие и политическите реакции

Прокуратурата в действие и политическите реакции

Прокуратурата в действие и политическите реакции

Три поредни знакови акции само за два дни извърши прокуратурата и сякаш, това е само началото. В понеделник прокурори от специализираното звено "Антикорупция" и агенти на ДАНС влязоха в КЕВР, докато регулаторът заседаваше и започнаха изземване на документи. Във вторник дойде ред на АПИ по конкретно разследване за магистрала "Марица", а днес прокурорите са в НЕК. Обвинителите, начело на акциите отказват всякакви подробности, за да не се пречи на разследването. Вместо тях говорят отново политиците. Ето няколко реакции и коментари от днес:
 

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: Бой по всички, докато изчезне всяко съмнение за корупция

Всички искахме румънския модел, това е румънският модел - като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват.  Използвам случая да поздравя действията на прокуратурата. Бой по всички, така че да има превенция и да спрем по тази тема да се говори каквото и да е за съмнения за корупция. Всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения, коментира Борисов.

Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие: Няма данни за нарушения при "Марица"

Не разполагам с данни да има нарушения по обществената поръчка за изграждането на автомагистрала "Марица". За изграждането на АМ "Марица" освен основния договор с италианската компания за първия лот на магистралата, има проведена открита обществена поръчка за възлагане на допълнителни дейности. Тази обществена поръчка е предложена за изпълнение с доклад от директора на Дирекция "Оперативна програма "Транспорт" до Управителния съвет, не е еднолично решение на инж. Лазар Лазаров (б.р. шеф на АПИ по времето на второто правителство на ГЕРБ) или на някой друг. По тази открита обществена поръчка са се явили трима кандидати и след отваряне на офертите е избрана тази с най-ниска цена.
Поръчката е била съвсем стандартна според данните, с които разполагама. Същото възлагане на такъв тип допълнителни дейности има и по втория лот по време на правителството на Пламен Орешарски, но тогава то не е направено с открита обществена поръчка, а с директно възлагане по член 90 на фирмата изпълнител на лот 2.

Кирил Добрев, депутат от БСП: Изнесохме данни за "Марица" още миналата година

През юни месец, миналата година, от БСП направихме пресконференция и изнесохме информация за нередности в АПИ. Най-фрапантният случай бе, че за магистрала „Марица” бяха дадени допълнително 50 млн. лв. на една фирма, която усвоява 25 млн. лв. сутринта и 25 млн. лв. следобед. Тогава ни нарекоха лъжци и тръгна прякора на лидера на партията Корнелия Нинова (б.р. Госпожа Лъжа). Искам да попитам бившия шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров и бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова дали продължават да смятат, че всичко по тази процедура е нормално, както и това една фирма да получава такива средства в един ден. Целият проект струва 130 млн., а 50 от тях са за откоси и канавки.

Драгомир Стойнев, депутат от БСП и бивш министър от правителството на Орешарски: Всички злоупотреби да бъдат изнесени

От „БСП за България“ подкрепяме всички действия на прокуратурата - където има злоупотреби, трябва да бъдат изнесени наяве

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ