"Промяната е тук!" и в Чехия

Промяната е тук!  и в Чехия

"Промяната е тук!" и в Чехия

"Промяната е тук, ние сме промяната! Край на доминацията на Андрей Бабиш", обявиха лидерите на двете опозиционни коалиции, които изненадващо спечелиха мнозинство в парламента след преброяването на почти 99 процента от гласовете на парламентарните избори в Чехия.
Коалицията "Заедно" и съюзът на Партията на пиратите и на партията "Кметове и независими" печелят общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места.

По последни данни "Заедно" печели 27,6 процента от гласовете на избирателите, а съюзът на Партията на пиратите и на "Кметове и независими" - 15,5 процента. Партията на премиера Андрей Бабиш АНО печели 27,3 процента. Изборните резултати на двете опозиционни обединения им дават възможност да сформират правителство и да свалят от власт Бабиш и неговите съюзници, отбелязва Ройтерс.

По време на предизборната кампания премиерът Бабиш бе засипан с критики във връзка с начина на управление на коронавирусната криза в Чехия и с твърденията, че се е възползвал от премиерската си длъжност, за да обслужва собствените си бизнес интереси, отбелязва Ройтерс. Бабиш отхвърля всички обвинения срещу себе си. А в седмицата преди гласуването за нов парламент името му се появи и в новата порция документи от разследвания на Международния журналистически консорциум, досиетата "Пандора".

"Демократичната опозиция ще има мнозинство и това означава край на доминацията на Андрей Бабиш", заяви Иван Бартош, лидерът на Партията на пиратите.  Той заяви и намерения за стартиране на преговори с другата коалиция за сформиране на ново правителство".

Опозиционните коалиции изключват идеята да си сътрудничат с Бабиш, тъй като според тях той е бил в неприемлив конфликт на интереси, докато е бил премиер. "Промяната е тук, ние сме промяната", отбеляза в тази връзка Петер Фиала от "Заедно". Първите заявки на опозицията за бъдещи управленски политики са намаляване на бюджетния дефицит и прозрачно управление. Чешкият премиер Андрей Бабиш призна официално победата на опонентите си и поздрави днес опозиционното обединение "Заедно". Той заяви, че е готов да води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Милош Земан му възложи тази задача.

Мнозина от политическите наблюдатели отбелязват обаче друг, много по-значим маркер за промяна - чешката комунистическа партия, която през последните четири години подкрепяше правителството на малцинството на Бабиш, не успя да влезе в парламента за първи път от Втората световна война.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ