Путин разреши 16 хил. доброволци от Близкия изток да се бият в Украйна

Путин разреши 16 хил. доброволци от Близкия изток да се бият в Украйна

Путин разреши 16 хил. доброволци от Близкия изток да се бият в Украйна

Руският президент Владимир Путин даде зелена светлина 16 хил. доброволци от Близкия изток да бъдат допуснати да се бият в Украйна, заедно с подкрепяните от Русия сепаратисти, предаде „Ройтерс“.

Този ход позволява на страната да разположи закалени в битки наемници от конфликти като тези в Сирия, без да рискува допълнителни руски военни жертви. На заседание на Съвета за сигурност на Русия министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че на изток има 16 хил. доброволци, готови да се бият заедно със силите в Донбас, в Източна Украйна.

„Ако виждате, че има хора, които искат по собствено съгласие, а не за пари, да дойдат, за да помогнат на хората, живеещи в Донбас, тогава трябва да им дадем това, което искат, и да им помогнем да стигнат до зоната на конфликта“, каза руският президент Владимир Путин от Кремъл.

Освен това Шойгу предложи западните ракети Javelin и Stinger, взети от руската армия в Украйна, да бъдат предадени в Донбас заедно с други оръжия, като например преносими системи за противовъздушна отбрана (ПЗРК) и противотанкови ракетни комплекси. Путин подкрепи възможността „да бъдат предоставени на военните части на Луганската и Донецката народни републики“. По време на заседанието военният министър каза, че „специалната военна операция“ върви по план.

От началото на руската инвазия на 24 февруари Украйна също набира доброволци за международен легион от желаещи да пристигнат в страната и да я защитават, като според властите доброволците наброяват над 16 хил. души. Всеки може да кандидатства чрез украинската дипломатическа мисия в страната, в която живее.

Набирането на чужди граждани предизвика някои противоречия. Във Великобритания външният министър Лиз Тръс в края на февруари обяви, че подкрепя хората от страната, които искат да се бият за Украйна, но срещна критики и по-късно се дистанцира от позицията си. Освен това според „Ню Йорк Таймс“ има правна несигурност по въпроса, тъй като Законът за чуждестранен набор на Великобритания от 1870 г. забранява на хората да се присъединяват към армия в конфликт с всяка чужда държава, която е „в мир“ с Великобритания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ