Путин поставя под прицел социалните медии на САЩ с нови закони

Путин поставя под прицел социалните медии на САЩ с нови закони

Путин поставя под прицел социалните медии на САЩ с нови закони

Владимир Путин подписа редица закони, които дават на Русия нови правомощия за ограничаване на американските технологични гиганти, заклеймяването на лица като „чуждестранни агенти“ и предприемането на репресии срещу разкриването на личните данни на служители по сигурността, предаде „Ройтерс“.

Със законите, с които се въвеждат и нови ограничения за провеждането на протести, се слага край на годината, преминала в конституционни реформи, позволяващи на 68-годишния президент да се кандидатира за още два мандата в Кремъл вместо да се оттегли през 2024 г., както би бил задължен по закон.

Други реформи, като например предоставянето на доживотен имунитет на бивши президенти от наказателно преследване, накараха анализаторите да гадаят за плановете на Путин, тъй като връзките на Москва със Запада бяха подложени на ново напрежение след отравянето на опозиционера Алексей Навални, който в момента пребивава в Германия, след лечение в клиника в Берлин.

Един от новоприетите закони дава възможност на Русия да блокира или ограничи достъпа до сайтове, които „дискриминират“ медиите в страната – част от кампанията по времето на Путин за увеличаване на руския „суверенитет“ в интернет. Понастоящем Twitter обозначава някои руски медии като „свързани с държавните медии“.

Друг закон въвежда солидни глоби в размер до 20% от базирания в Русия оборот за предходната година за сайтове, които многократно не успяват да премахнат забранено съдържание – нещо, което платформите YouTube и Facebook често не съумяват да постигнат.

Трети закон пък забранява разкриването на лични данни на руските служители по сигурността, записи, които в някои случаи се разпространяват онлайн и са били използвани от разследващи журналисти за проследяване на тайни операции.

По-рано този месец германският сайт за разследващата журналистика „Белингкат“ и американската CNN разкриха подробности за група руски агенти, участвали в отравянето на Алексей Навални, който през август изпадна в безсъзнание по време на вътрешен полет към Москва. Сред разкритите имена бе това на Константин Кудрявцев.

Новите закони предвиждат още затвор до две години за клевета онлайн, както и нови разпоредби, забраняващи финансирането на протести от „чуждестранни агенти“. Позволено е и митингите да бъдат забранявани поради извънредни ситуации.

Властите се сдобиха и с правомощия да определят хората като „чуждестранни агенти“ и да им присъждат до 5 години затвор, ако не успеят да докладват правилно за дейността си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ