Радев: Eнергийният ни пазар беше либерализиран по съмнителни правила

Радев: Eнергийният ни пазар беше либерализиран по съмнителни правила

Радев: Eнергийният ни пазар беше либерализиран по съмнителни правила

Българският енергиен пазар беше либерализиран по съмнителни правила, а предишните управляващи не направиха нищо, за да защитят българския енергиен интерес. И въпреки това малките и средни предприятия ще бъдат подпомогнати директно. Това заяви в Благоевград президентът Румен Радев, който е на посещение в района. 

"Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Публикуват я всеки ден. Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални. Отиват над 300 евро за мегаватчаст. Вижте цените в България - 187 евро, заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент на цените. Кризата ще продължава, тя е световна тенденция", коментира държавният глава.

Той поздрави служебното правителство, че продължава с мерките за подкрепа на българския бизнес. "Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес. Правителството вече въвежда мерки в подкрепа на малките и средни предприятия. Над 265 000 от тях ще бъдат подкрепени с облекчения от 15 до 30 лв. на мегаватчас. Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги", поясни Радев.

Относно намаляването на ДДС на храните, президентът заяви, че според служебното правителството, че то трябва да се запази до отшумяване на кризата. 

Междувременно стана ясно, че Българската независима енергийна борса по препоръка на енергийното министерство е внесла днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за промени в правилата за работа на организиран борсов пазар, които предвиждат премахване на "застраховка-гаранция" като вид обезпечение на пазарен сегмент "Двустранни договори". По този начин на всички борсови сегменти ще продължат да бъдат изисквани обезпечения под формите на паричен депозит и банкова гаранция, или комбинация между тях.

Това е и една от мерките, които правителството предложи на 27 септември, за овладяване на кризата с цените на електроенергията. Целта е тя да бъде внедрена максимално бързо в дейността на борсовия оператор.

"Промяната в правилата за работа на борсовия пазар ще съдейства за повишаване на прозрачността и за подобряване на функционирането му. Това е част от комплекса мерки, които предлагаме в защита на бизнеса от повишаващите се цени на електроенергията", заяви министър Живков.

"Правим всичко, което е в правомощията и възможностите на борсовия оператор, за да улесним търговските участници, да имаме по-ефективна и сигурна търговия на борсата, и най-важното - в резултат на това да има реална полза за потребителите на електрическа енергия в страната ни", каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Мотивите за внесеното в КЕВР предложение са повишаване на защитата на добросъвестните и спазващите правилата търговски участници, които, при евентуално неизпълнение на задълженията на насрещната страна, ще могат по-лесно и по-сигурно да удовлетворят своите финансови претенции от обезпечението, което са изискали да  бъде предоставено.

Предстои предложението да бъде обсъдено от КЕВР. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ