Рекорден брой желаещи да гласуват с мобилна урна в Кърджали

Рекорден брой желаещи да гласуват с мобилна урна в Кърджали

Рекорден брой желаещи да гласуват с мобилна урна в Кърджали

Рекордно много желаещи да гласуват с мобилни урни са се регистрирали в Кърджали, предаде БНТ. Заявленията за подвижните секции в града са се увеличили с 1/3 в сравнение с изборите на 4 април. Сред записаните има такива, които посочват високо кръвно като причина за желанието си да не гласуват в избирателна секция.

От МВР изказаха предположения, че по този начин се заобикаля гласуването с машина, защото гласуването с подвижни урни е само с хартиени бюлетини. В Кърджали утре имат право на глас близо 258 500 избиратели, като за тях има 545 разкрити секции. Има една за Ковид карантинирани - тя е в Крумовград и 43 подвижни урни. Това е близо 8% от всички разкрити в областта секции.

"Броят на заявилите тази година да гласуват с подвижна избирателна кутия е значително по-голям", каза председателят на РИК - Кърджали Величка Георгиева. "Съгласно Изборния кодекс такива урни може да ползват лица не само с ТЕЛК-ови решения, но и други документи, удостоверяващи тяхното здравословно състояние", добави тя.

Сред желаещите да гласуват с мобилна урна има хора с високо кръвно, диабет, ХОБ и астма. Част от причините да не отидат до редовните секции е очакваного утре много топло време, прогнозата е за 33 - 35 градуса.

От началото на месеца се наблюдава средно около 80 автобуса дневно да влизат в България през граничните ни пунктове с Турция. Малко повече са от дните преди изборите на 4 април, но тогава в Турция имаше строги забрани за излизане и пътуване. Това се очаква да продължи и през следващите дни, тъй като в края на другата седмица започва свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам, съобщава още БНТ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ